Poem Nuntă Nr.2

00006128_medium Ai incercat sa provoci vreodata copiii sa descopere un verset desi l-ai scris folosind un cod? Copiilor le plac astfel de provocari. Cu atat mai mult daca sunt urmate si de un premiu ptr cel care rezolva cel mai repede enigma.

O idee buna pentru a realiza astfel de  versete codificate este sa folosesti alfabetul semnelor pentru surdomuti. Te poti folosi de aceasta ocazie pentru a ii familiariza pe copiii cu limbajul folosit de persoanele surdomute si pentru a  cultiva in caracterul lor acceptarea si empatia.

Mai departe va punem la dispozitie cateva planse cu alfabetul semnelor luate de pe net, cat si  un model de verset codificat.   Pentru a putea folosi semnele, salvati o plansa pe computer, deschideti-o in paint si acolo puteti decupa si aranja fiecare semn in parte pentru a forma un nou verset. Nu uitati, alaturi de versetul care trebuie decodificat trebuie sa dati copililor si lista cu alfabetul semnelor ( vezi ca model plansa de mai jos.)

 ( Info:  Limbajul non-verbal reprezintă 93% din comunicare şi întăreşte sau contrazice cuvintele rostite. Pentru unii oameni însă, gesturile şi mimica reprezintă singura modalitate de a comunica. Surzii “vorbesc” cu mâinile. Pe lângă alfabet şi posibilitatea de a compune cuvinte pe litere, există şi un cod al semnelor pe care copiii îl învaţă încă de mici.

Limbajul mimico-gestual este specific pentru fiecare tara. Pentru Romania, Asociatia Nationala a Surzilor a publicat alfabetul, un manual si un dictionar. Mai multe detalii pe site-ul oficial ANSR. Sistemul american (ASL, American Sign Language)  pare asemănător.)

Limbajul semnelor Geneza 1;1

american-sign-language

image003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorii

Lasa un comentariu