trimis de fr. Muica Samuel
- I. CE ESTE?
Este un proiect de evanghelizare și consolidare a credinței, destinat direct copiilor și în mod indirect părinților și bunicilor. Este, de asemenea, un mod de a petrece 5 zile ca într-o tabără organizată pentru copiii din cel mai sărac județ din România. Dacă alte familii au posibilități financiare și își permit să meargă în concediu, să aibă vacanțe, acești copii din Vaslui nu au această posibilitate.
Această lucrare, desigur la alt nivel, o am pe inimă din copilăria mea. Eram copil și toamna, în prima zi de școală, povesteam cu colegii despre cum ne-am petrecut vacanța de vară. Aproape de fiecare dată copiii din familiile mai numeroase (familii de pocăiți), cei care nu aveau un părinte și alți copii din familii sărace nu aveau ce povesti. Se retrăgeau deoparte sau ascultau cu tristețe peripețiile noastre, fiindcă datorită situațiilor menționate mai sus ei erau sortiți să stea toată vara în bloc. Atunci s-a născut în inima mea dorința de a ajuta asemenea copii. Mai târziu, ca adult, m-am implicat – cu ajutorul lui Dumnezeu – în organizarea de tabere cu cortul, apoi în dezvoltarea proiectului Tabăra Speranței Bogodinț (unde ducem copii din județele apropiate) și, odată cu acest proiect, dăm startul unei lucrări și la distanță.
- II. CE CUPRINDE?
În cadrul acestei lucrări ne propunem să organizăm următoarele acțiuni:
1) Tabără de zi sau tabără locală: copiii din 2-3 sate se adună într-un loc (sală de biserică sau cămin cultural) timp de 5 zile consecutive (marți-sâmbătă). Programul este împărțit în două părți, iar între acestea există un moment când dăm copiilor mâncare:
– prima parte, de aproximativ 3 ore, este asemănătoare unui program de școală duminicală.
– a doua parte, de aproximativ 4 ore, cuprinde jocuri și diferite competiții.
2) Programe de evanghelizare: copiii din 2-3 sate se adună într-un loc (sală de biserică sau cămin cultural) timp de 5 zile consecutive (marți-sâmbătă). Programul este de aproximativ 3 ore fiind asemănător unui program de școală duminicală, la care încercăm să adaptăm și un scurt timp de joacă.
3) Tabără normală: copiii se cazează într-o cabană sau la căsuțe și au un program zilnic complet, care cuprinde atât implicarea creștină, cât şi jocuri și competiții. Această formă de lucrare este ideală, dar are următoarele inconveniente:
– copiii din familiile de nepocăiți vin în număr foarte mic fiindcă nu-i lasă părinții;
– costurile sunt mult mai mari;
– organizarea și supravegherea copiilor implică mult mai multă energie și responsabilitate.
III. CUM SE ORGANIZEAZĂ/DESFĂȘOARĂ?
1) De la început vrem să menționăm faptul că acestă lucrare este izvorâtă din inima lui Dumnezeu și la ea contribuie:
– Cultul Creștin Penticostal reprezentat prin slujitorii Bisericilor Penticostale locale coordonați de către fratele Cotleț Nicu (pastor coordonator zona Bârlad) și fratele Postu Petrică (pastor coordonator zona Vaslui).
– Departamentul ,,Lucrarea cu copiii” – componentă a marelui Departament pentru Familii, Tineret și copii al Cultului Creștin Penticostal, reprezentat prin Samuel Cristian Muică
– Asociația Misiunea Speranța reprezentată tot prin Samuel Cristian Muică. Întrucât Cultul Creștin Penticostal nu are încă definitivată forma de colectare a banilor, având nevoie atât de un suport fiscal cât și de unul logistic, folosim cu drag acestă colaborare.
– Diferiți voluntari, membri în Biserici Penticostale care vin să ajute lucrarea în calitate de învățători sau personal auxiliar.
– Diferiți sponsori, care pot fi persoane fizice, firme sau corporații (se oferă prin intermediul Misiunii Speranța accept de donație și chitanță). Banii pot fi trimiși direct și fraților pastori menționați mai sus, sau voluntarii îi pot aduce cu ei, dar am prefera să știm din timp sumele ca să ne putem organiza.
2) Acest proiect are următoarele faze:
– Perioada de prezentare 25.04.2016-31.05.2016. În cadrul acestei perioade adunăm fonduri și potențiali voluntari. În data de 02.06.2016 împreună cu pastorii sus menționați analizăm situația financiară și a posibililor voluntari (locali și cei care vin din altă parte) pe fiecare zonă separat (Bârlad și Vaslui) și cu ajutorul lui Dumnezeu vom decide dacă vom organiza forma de tabără de zi sau program de evanghelizare de 5 zile.
– Perioada de execuție 24-30.07.2016 și 21-28.08.2016. Programul de desfășurare a lucrării va fi comunicat voluntarilor după ce, în prealabil, va fi aprobat de către pastorii sus menționați. De asemenea, voluntarii și personalul auxiliar vor primi un regulament în ceea ce privește lucrarea, rolul fiecăruia și reguli privitoare la echipament și comportament. Forma de lucrare pentru care optăm este de TABĂRĂ DE ZI SAU TABĂRĂ LOCALĂ, dar depindem de mila Domnului Isus și de împlicarea slujitorilor Lui prin sponsorizare.
Discutând cu frații slujitori Nicu Cotleț și Petrică Postu am ajuns la următoarea organizare în teren:
PERIOADA 24-30.07.2016
1) În zona orașului Murgeni, acțiuni desfășurate în cele trei Biserici Penticostale: Filadelfia, Poarta Cerului și Maranata. Dacă se va organiza tabără locală, în apropierea fiecărei locații avem loc de joacă pentru copii. În după amiaza zilei din 29.07.2016 dorim să organizăm împreună, cu ajutorul lui Dumnezeu, o slujbă de evanghelizare publică, unde copiii să-și invite părinții. În cadrul programului, pe lângă mesajul biblic și alte slujiri ale adulților, vor participa și copiii cu cântecele și versetele învățate în cele 5 zile. În finalul programului vom înmâna copiilor diploma de participare și, dacă vom avea, și alte atenții. Nădăjduim ca seara să se prelungească cu un foc de tabără și cântări aduse la adresa lui Dumnezeu.
2) Tabăra școlară de lângă Vaslui – grup de copii cu implicarea Bisericii din Vaslui.
PERIOADA 21-28.08.2016
În ziua de 22.08.2016, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom avea o zi de instruire și de organizare. Acțiunile cu copiii vor fi în perioada 23-27.08.2016, iar duminică 28.08.2016 va fi o slujbă specială în fiecare biserică de unde vin copiii. La această slujbă de evanghelizare copiii își vor invita părinții. În cadrul programului, pe lângă mesajul biblic și alte slujiri ale adulților, vor participa și copiii cu cântecele și versetele învățate în cele 5 zile. În finalul programului vom înmâna copiilor diploma de participare și, dacă vom avea, și alte atenții.
În cele ce urmează vă prezentăm locațiile unde se vor desfășura evenimentele, precum și satele de unde așteptăm să vină copiii:
1) Bârlad sau Băcani unde vor veni copii din: Zorleni, Drujești, Grivița, Tutova.
2) Rădeni unde vor veni copii din: Belzeni, Popești.
3) Gârdești unde vor veni copii din: Lingurari, Stâncășeni.
4) Puiești unde vor veni copii din: Fântânele, Rotari, Cristești.
5) Siliștea unde vor veni copii din: Lunca, Ianar.
6) Băcești unde vor veni copii din Negrești.
7) Păltiniș unde vor veni copii din: Oșești, Băbușa.
8) Ciortești unde vor veni copii din: Podul Oprii, Tăcuta, Focșasca (echipa Vaslui).
9) Rânceni unde vor veni copii din: Vetrișoaia, Berezeni, Fălciu (echipa Vaslui).
10) Tabăra școlară de lângă Vaslui – grup de copii cu implicarea Bisericii din Vaslui.
– Perioada de raportare a rezultatelor, începând cu 15.09.2016. Cu ajutorul lui Dumnezeu vom posta pe site-ul www.scoala-duminicala.ro/new atât imagini, cât și anumite informații (în timp și un scurt filmuleț) cu scopul de:
– a mulțumi lui Dumnezeu pentru biruințele date;
– a dovedi lucrarea făcută;
– a prezenta un model de lucrare pentru cei care doresc să dezvolte acestă lucrare în altă zonă.
– Consolidarea o facem îndrumând copiii spre școala duminicală a Bisericilor Penticostale locale și oferindu-le posibilitatea de a se încrie la un curs biblic prin corespondență la AMEC (Asociația Misionară pentru Educarea Copiilor). În legătură cu începerea și consolidarea lucrării de școală duminicală în Bisericile Penticostale din județul Vaslui, amintim faptul că în sectorul pastoral coordonat de către pastorul Nicu Cotleț în data de 19.03.2016 va debuta programul de instruire al învățătorilor, iar în sectorul pastoral coordonat de către pastorul Perică Postu acest program se derulează din anul 2012.
IV. CARE SUNT COSTURILE?
– Tricouri inscripționate pentru fiecare copil.
– Cheltuieli pentru mâncarea pe care vrem să o dăm copiilor în fiecare zi (poate fi vorba de sandvişuri sau mâncare caldă + apă).
– Dulciuri (napolitane/ciocolată) pentru fiecare copil în fiecare dintre cele 5 zile.
– Cheltuieli pentru afișe, invitații, diverse.
– Cheltuieli material didactic predare, lucru manual, jocuri și competiții, diplome, poze etc.
– Cheltuieli cu transportul.
– Diverse, mai ales cheltuielile neprevăzute care apar pe parcurs.
V. CU CE TE POȚI IMPLICA/CU CE POȚI AJUTA?
– Susținere în rugăciune și cu post atât înainte, cât și în ambele perioade de desfășurare a lucrării.
– Voluntariat (învățător cu copiii, ajutor în echipă pentru diverse activități administrative sau jocuri, pentru localnici – cazare etc). Pentru cei care vin din proprie dorință este bine de știut faptul că toate costurile și le asigură din fonduri proprii.
– Donații financiare, jucării sau alimente – trimise la unul dintre cei trei
frați de mai jos. Pentru banii predați fratelui Samuel Muică se oferă chitanță din
partea Misiunii Speranța. Banii pot fi trimiși în avans sau pot fi aduși de către
voluntari, dar până în data de 31.05.2016 am vrea să știm despre ei ca să
putem face un plan de lucrare.
VI. CARE SUNT PERSOANELE DE CONTACT?
– Petrică Postu, pastor coordonator zona Vaslui: tel. 0744-704795; e-mail: perticapostru@gmail.com
– Nicu Cotleț, pastor coordonator zona Bârlad: tel. 0744-597814; e-mail: nicu_cotlet@yahoo.com
– Samuel Cristian Muică, responsabil proiect: e-mail: muicasam@yahoo.com; tel. acasă – 004-0255-214529; tel. mobil (marți-joi) – 004-0722-204415
VĂ MULȚUMIM ANTICIPAT PENTRU IMPLICARE!