În urmă cu 13 ani ne-am vorbit, învăţătorii de copii din mai multe biserici penticostale de pe raza judeţului Caraş-Severin, să organizăm o sărbătoare a copiilor, în preajma zilei de 1 iunie.
„Ce vom face la această întâlnire a copiilor?” a fost una dintre întrebările care aşteptau răspuns. Şi uite aşa, prin harul lui Dumnezeu, ideile au început să curgă prin Duhul Sfânt şi am organizat tot programul. În cadrul acestei sărbători a apărut şi un concurs care a avut următoarele secţiuni: cântare solo, cântări în grup, recital de poezii, recital de psalmi, predică (băieţii din clasele a VII-a şi a VIII-a), cunoştinţe biblice generale, Noul Testament, Vechiul Testament.
În anul 2008 am participat la Festivalul Speranţei organizat la Timişoara. În cadrul acestui proiect, pentru copii s-a organizat concursul «Artişti lui Isus», cuprinzând diferite secţiuni. Am participat şi noi, cu copii din Biserica Penticostală Cezareea din Reşiţa şi am obţinut premii şi cupe, peste aşteptările noastre şi ale organizatorilor. Conferinţe pentru copii se desfăşoară de ani de zile în Biserica Penticostală „Pe Stâncă” din Şoimoş. Am participat şi pot spune că sunt foarte bune, chiar dacă au o altă formă de organizare şi manifestare a programului.
În primăvara anului 2009, fiind la o instruire de lucrători cu copiii din Comunitatea Teritorială Andalucia, am organizat şi Conferinţa «Copiii lui Isus» pentru copiii din Roquetas de Mar şi împrejurimi. Iniţiativa a avut-o pastorul Ştefan Ghereş împreună cu alţi păstori şi învăţători din zonă. În 2010 evenimentul s-a repetat şi, spre bucuria tuturor, au participat copii din mai multe biserici penticostale din zonă. Domnul Isus a fost prezent în mijlocul acestei adunări de sărbătoare şi cu toţii am fost foarte bucuroşi.
Am aflat, în urma unei discuţii avute cu pastorul Ioan Bochian, preşedintele Comunităţii Regionale Bucureşti, că pe raza acestei comunităţi, începând din 2008, anual se organizează un congres sau festival al copiilor, care cuprinde asemenea concursuri. Pe data de 10 aprilie 2010, personal am participat la a III-a ediţie a Festivalului „Paşi spre cer” şi Domnul Isus mi-a vorbit că a sosit timpul potrivit ca să pornim o astfel de lucrare la nivel naţional/european. De aceea, în cele ce urmează, voi prezenta câteva linii directoare ale acestei lucrări, urmând ca fiecare zonă să-şi pună amprenta proprie asupra sărbătorii, dar să o facă sub călăuzirea Duhului Sfânt şi în colaborare cu pastorii şi responsabilul lucrării cu copiii din regionala (comunitatea teritorială) respectivă.
I. Scopul proiectului „Sărbătoarea COPIII LUI ISUS” și alte linii directoare:
– Scopul – adunarea copiilor din mai multe biserici la un loc pentru a glorifica pe Creatorul şi a pune în lucrare, spre slava lui Dumnezeu, darurile (talanţii) primiţi de la Domnul Isus. Ca scopuri secundare: copiii să se cunoască între ei, să aibă un eveniment (o conferinţă) a lor, să sărbătorească ziua copilului în închinare pentru Dumnezeu, etc.
– Proiectul se adresează copiilor de la şcoala duminicală, de la cele mai mici grupe până la clasa a VIII-a inclusiv. Aceşti copii vor participa la sărbătoare însoţiţi de învăţătorii de la şcoala duminicală.
– Acţiunea se desfăşoară într-o sâmbătă, în apropierea zilei de 1 iunie, sau în perioada de iarnă-primăvară. Programul se ţine într-o biserică mai mare, care să aibă (dacă este posibil) şi săli anexe.
– Durata programului – cel mult 3 ore. Dacă se depăşeşte acest timp trebuie să fie intercalat cu 1 oră pentru pauza de masă.
– După eveniment vă rugăm să ne trimiteţi un scurt articol informativ, câteva impresii şi poze pentru a le pune pe site-ul: www.scoala-duminicala.ro/new
II. Modul de desfăşurare al programului (program model):
1 – Cuvânt de bun venit – 5 minute. O sugestie – a se începe la ora 10.00;
2 – Rugăciunea de început;
3 – Prezentarea participanţilor din fiecare biserică (copii şi învăţători) – 5-10 minute;
4 – Programul de implicare creştină – 50 minute. Acest program cuprinde: o lecţie biblică, un verset de memorat şi imnul sărbătorii;
5 – Sesiunea I – 50 minute (cuprinde programul a cinci biserici – 10 minute pentru fiecare biserică);
6 – Sesiunea a II-a – 50 minute (cuprinde programul a cinci biserici – 10 minute pentru fiecare biserică);
7 – Înmânarea unui trofeu reprezentantului fiecărei biserici (se face o poză de grup cu toţi reprezentanţii şi trofeele,
împreună cu pastorul local);
8 – Rugăciunea pentru binecuvântarea bunurilor de mâncare;
9 – Se face o poză de grup cu toţi participanţii la această sărbătoare (copii, învăţători, părinţi);
10 – Masa de prânz – 60 minute;
11 – Program de joacă, părtăşie. Se poate vizita un obiectiv turistic din zonă;
12 – Rugăciunea finală şi plecarea acasă.
Noi sugerăm forma de program menţionată mai sus, fiindcă în urma experimentării acestui tip de slujire în ţară şi în diaspora a dat rezultate şi nu a fost nimeni nemulţumit.
NOTE FINALE:
– Sugerăm ca mâncarea de la prânz să fie suportată financiar de biserica organizatoare. Dacă se face un calendar pentru 5 ani în vederea organizării acestui eveniment, atunci vine rândul fiecărei biserici o singură dată la 5 ani. Nu trebuie să ne gândim neapărat la un meniu foarte sofisticat, se pot servi: sandvişuri, fructe, ceai sau apă;
– Pentru judeţele cu mai multe biserici penticostale sugerăm ca sărbătoarea „Copiii lui Isus” să fie organizată pe zone. Pentru judeţele cu mai puţine biserici penticostale sărbătoarea se poate organiza la nivel judeţean sau chiar regional, acolo unde comunitatea regională sau teritorială este mai mică. Recomandat este să nu participe copii din mai mult de 10 biserici la un asemenea eveniment, fiindcă se lungeşte programul foarte mult şi copiii nu vor rezista;
– În cele 10 minute alocate fiecărei biserici se pot parcurge următoarele activităţi: cântarea cu grupul, cântare solo, poezie, versete, psalmi sau proverbe. Nu trebuie să se cânte în întregime cântările, totul trebuie aranjat în aşa fel ca programul fiecărei biserici să se încadreze în cele 10 minute. Dacă vor participa doar 8 biserici, atunci se vor putea aloca fiecărei biserici maxim 15 minute.
Samuel Cristian Muică,
Lider lucrarea cu copiii din Cultul Penticostal