TU ŞTII SǍ DǍRUIEŞTI ? (lecţie pentru sarbatoarea nasterii Domnului))

                                                   Adriana Ardeu

Descarca lectia aici:tu stii sa daruiesti

(Copiaţi imaginile alăturate pe hârtie cartonată ,coloraţi-le,  decupaţi-le şi puneţi-le într-o cutie de cadouri de unde le veţi scoate pe rând în timpul lecţiei. Folosiţi blue-tac sau alţi adezivi cu care să le lipiţi pe rând pe tablă)

      cadouri      Tuturor copiilor le place să primească cadouri si sunt sigură că si vouă.Parcă văd  ce de cadouri primiţi în fiecare an de ziua voastră –desigur, presupunând că sunteţi copii cuminţi. Nouă, celor mari, ne-ar mai place să fim iar copii, să primim multe dulciuri şi jucării – mai ales în preajma sărbatorilor. Aţi observat că si de Căciun, cei care primesc cele mai multe cadouri sunt tot copiii? Prea sunteţi răsfătaţi, nu credeţi ?

Dragii mei, să nu credeţi că sunt invidioasă pe voi pentrucă primiţi atâtea cadouri (poate doar puţin :- ), ci doar mă ingrijorează faptul că fiind atât de preocupaţi cu primitul, aţi uitat să mai şi…. dăruiţi !!!   Ei bine, voi ştiţi să dăruiţi? Obişnuiţi să făceţi cadouri celor dragi? Ce anume puteţi voi dărui?       (discuţii despre ce pot dărui şi ei la rândul lor celor din jur; nu uitaţi : copiii nu prea dispun de  resurse financiare, dar pot fi creativi; ex: un zămbet, un desen,  un bileţel, porţia sa de ciocolată sau sandvişul,etc.)

        O fetiţă era în culmea fericirii într-o seară; era Ajunul Crăciunului şi ea mergea dintr-o cameră în alta să le arate părinţilor tot ce a primit în cadourile de Crăciun.Părinţii admirau zâmbind tot ce le arăta fetiţa, deşi au mai văzut odată-doar ei îi dăruiseră aproape tot. La un moment dat , mama o întrebă încet pe fetiţă:,,Dar mie? Ce mi-ai dăruit? Ai uitat că azi e ziua mea de naştere? Fetiţa a amuţit .Entuziasmată de cadourile pe care le-a primit-deşi nu era ziua ei, nu i-a trecut nici măcar prin gând să ţină cont şi de alţii. A uitat de ziua mamei ei.Ruşinată şi realizând cât poate fi de egoistă, s-a retras în camera ei. Într-un târziu, uşa de la camera părinţilor s-a mai deschis odată şi fetiţa a sărit în braţele mamei îmbrăţişând-o.I-a dăruit ceea ce îi plăcea mai mult: cutia cu ciocolată Nestle. In seara aceea fetiţa a adormit cu lacrimi în ochi; lacrimi de schimbare ,de bucurie : a învăţat  să dăruiască….

      Sunt sigură că ştii şi tu vestea: DE CRǍCIUN  E   ZIUA DOMNULUI  ISUS!

În timp ce aştepţi entuziasmat cadourile- gândeşte-te; El este Sărbătoritul. Lui ce Îi dăruieşti ?  Mai mult decât cutia ta cu ciocolată sau orice altceva tu preţuieşti , Isus s-ar bucura să primească drept cadou…viaţa ta; pe tine- aşa cum eşti, cu tot ce ai !

  DǍRUIEŞTE-I LUI ISUS…

Inima ta: este cel mai minunat cadou pe care I-l poţi da; El o doreşte doar pentru Sine, să                 locuiască în ea şi să o schimbe . Atunci vei ştii că I-ai dăruit-o Lui cu totul , când nimic nu va fi mai important în viaţa ta decât să faci voia Lui, şi când te vei simţi vinovat de câte ori greşeşti, ştiind că fapta ta Ĩl întristează.

Ochii tăi: păstrează-ţi privirea curată pentru  Isus, nu o murdări cu filme, reviste sau alte      activităţi .Nu privi cu admiraţie sau interes la ,,vedetele” sau oamenii renumiţi din jurul tău,  dar care duc o viaţa murdară .Urmăreşte vieţile unor oameni mari ai lui Dumnezeu; învaţă de la ei .

Urechile tale: ce fel de muzică asculţi? Stiai că muzica îţi defineşte caracterul ? Genul de muzică pe care îl asculţi , spune ceva despre ce fel de persoană eşti. Hrăneşte-ţi sufletul cu muzică creştină, lăsându-te astfel să fii modelat asemeni Lui. Ce minunat cadou !

Nasul tău ( da, chiar şi el) :ai auzit vreodată expresia ,,nu-ţi băga nasul unde nu îti fierbe oala”? sau ,,nu mirosi mâncarea altuia, când o ai pe a ta” ? Ei bine, se referă la faptul că trebuie să-ţi ştii locul, să nu te implici în lucruri care te depăşesc şi să nu fii invidios pe ceea ce au  alţii; mulţumeşte-te cu ,,mâncarea” ta..

Gura ta : mai are rost să spunem cat rău putem face cu ea? Priveşte la cum vorbesc unii colegi din clasă; pe moment se simt ,,tari” că nimeni nu vorbeşte ca ei, dar cât rău provoacă în inimile celor din jur ? Vorbeşte –le celorlalţi cum ai vrea ei să-ti vorbească; vindecă prin cuvintele tale, mângâie, încurajează. Cum ar vorbi Isus în locul tău ?

Mâinile tale: câte lucruri minunate poţi face cu mâinile tale ptr. Isus !?! Fiecare faptă bună pe care o faci cuiva de-a lungul vieţii, pentru El o faci, (şi prin urmare fiecare palmă dată cuiva… Lui I-o dai) . Chiar şi o cană de apă dată unui străin însetat, Lui I-o dai. Ce perspectivă minunată ! Ce vrei să faci azi pentru Isus ?

Picioarele tale: ai grijă unde ,,te duc”! Nu intra niciodată într-un loc unde Isus nu ar intra cu tine.Crede-mă, nu ai vrea să fii lipsit de ocrotirea Lui şi mai ales nu ai vrea să Îl întristezi.

Picioarele tale te pot duce spre viaţă sau spre moarte; fie ca ele să te ducă spre viaţa !

Picioarele pot fi aducătoare de veşti bune sau de veşti  rele; fie ca ele să aducă numai veşti bune!

Picioarele tale pot sta  alături de cei căzuţi sau pot da bir cu fugiţii; fie ca ele să nu părăsească niciodată pe cel ce are nevoie de ajutor !

Picioarele sunt foarte preţioase ; pune-le în slujba lui Isus şi El te va urca pe înălţimi pe care nu ai sperat niciodată să ajungi. Te vor duce la El în cer.

Ce cadou minunat eşti tu! Ai o valoare inestimabilă pentru El , deci ce alt cadou I-ar putea place mai mult ?

    Dăruieşte-te pe tine însuţi cadou Domnului Isus, şi când vei ajunge înaintea Lui, în cer , ce bucurie va fi să-L auzi spunându-ţi : ,, Mulţumesc !”

imag 1