Poem Nuntă Nr.2
Ilustratia- Iluzia optica

 de Adriana Ardeu

descarca lectia aici: Iluzia opticӑ- Probleme de perceptie?!

Text de referinţӑ:,,Domnul nu Se uita la ce se uita omul; omul se uita la ceea ce izbeste ochii, dar Domnul Se uita la inima.” (1Sam.16:7)„Luati seama la ce veti face, cӑci nu pentru oameni veţi rosti judecӑti; ci pentru Domnul, care va fi lȃngӑ voi cȃnd le veti rosti.  Acum, frica Domnului sa fie peste voi; vegheaţi asupra faptelor voastre, cӑci la Domnul Dumnezeul nostru nu este nicio nelegiuire, nici nu se are ȋn vedere faţa oamenilor, .”  2 Cronici 19:6,7Instrucţiuni: Decupaţi partea de jos a paginii  pentru a putea arӑta ilustraţia copiilor.

Introducere:  Spuneţi-mi vӑ rog, care parte din imaginea aceasta e mai ȋntunecatӑ, cea de sus sau cea de jos? ( Copii vor rӑspunde cӑ partea de sus e mai ȋntunecatӑ.) Sunteţi siguri?  (Chemaţi un copil sӑ vinӑ ȋn faţӑ şi sӑ acopere cu douӑ degete  partea din mijloc a ilustraţiei.)   Ce observaţi? Aceasta este de fepto iluzie opticӑ. Ambele pӑrti au ȋn realitate aceeaşi culoare, dar pentru cӑ creierul nostru ,,vede” obiectele şi imaginile din jur punȃndu-le in contrast , ni se pare cӑ cele douӑ pӑrţi sunt de nuanţe diferite. Dacӑ nu v-aş fi spus ce sӑ faceti (sӑ acoperiţi partea din mijloc) nu aţi fi cunoscut realitatea.

Discutaţi mai departe cu copiii despre modul ȋn care ȋi percepem pe cei din jur şi cum emitem  adesea judecӑţi asupra lor bazȃndu-ne pe ceea ce vedem. Dar putem noi cunoaşte cu adevӑrat realitatea? Ne putem noi baza pe modul ȋn care percepem lucrurile? Dumnezeu este Cel ce cunoaşte adevӑrul şi  El deţine toate rӑspunsurile. Ȋn final,  provocaţi copiii sӑ se fereascӑ de bȃrfӑ şi de prejudecӑţi şi sӑ caute ȋntotdeauna ȋntelepciunea lui DUmnezeu pentru a allege bine ȋn viaţӑ.

*Acest efect poartă numele de „Iluzia Cornsweet”, după numele psihologul Tom Cornsweet. Pe scurt,ea funcţionează pe baza contrastului. Atunci când ne uităm la ceva, îi percepem culoarea şi conturul în funcţie de alte lucruri din zonă şi în funcţie de cum percepem că este luminată. În imaginea de mai sus, percepem scena drept una tridimensională, cu o sursă de lumină în partea de stânga sus  . Figura de sus pare îndreptată spre sus, iar cea de jos spre jos. De aceea, creierul nostru este păcălit şi crede că figura de sus este mai întunecată decât cea de jos.

Aceste iluzii optice ne arată că este foarte uşor să păcălim ochii şi creierul uman şi că nu ar trebui să credem niciodată că ceea ce vedem şi ceea ce credem că se întâmplă reprezintă o reflectare precisă a realităţii

Sursa : www.descopera.ro ; Ilustraţie: Dale Purves

Ilustratia- Iluzia optica

 

Categorii

Lasa un comentariu