Borcanul / La început... - lecţie cu obiecte

Untitledidee trimisă de Sergiu Culda, biserica Betel, Arad

Descarca aici:Borcanul- La început- lectie obiect

~Priorităţile tale arată întotdeauna ce iubeşti mai mult, ce preţuieşti mai mult; ele sunt lista de preţuri a inimii tale.~

 • Scopul lecției: Copiii vor înțelege prioritatea activităților spirituale și vor fi încurajați să îl pună pe Dumnezeu “la începutul” fiecărei zile.
 • Durata: 15-20 min.
 • Obiecte necesare: Un borcan mare; o piatră colorată mare(o minge de golf, sau o piatră mai specială), mai multe pietre de dimenisiuni mai mici, pietricele și mai mici, si nisip. (Puteți folosi și mingi de sticlă de diferite dimenisuni. E important să aveți o minge mai mare (de golf), și apoi câteva mai mici, și ceva foarte mărut ce să se poată strecura printre mingi.)
 • Verset: Geneza1:1 – “La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul.”
 • Fă câteva analogi care să îi ducă pe copii cu gândul la ceea ce ar trebui făcut mai întâi!
 • Atunci când dăm extemporal, mai întâi….(scriem numele)
 • Atunci când intrăm într-o încăpere, mai întâi…(salutăm)
 • Atunci când vrem să mergem la joacă, mai întâi….(ne facem temele)
 • Atunci când vrem să mergem în excursie, mai întâi…(întrebăm părinții)
 • Atunci când vrem să primi prăjitură, mai întâi…(trebuie să mâncăm mâncare)
 • Atunci când……………………..mai întâi…..(Poti lăsa copiii să spună și ei alte afirmații asemănătoare.)

Ce este o prioritate? Un lucru care trebuie făcut mai întâi. Este important să avem priorități și să stim care sunt lucrurile care trebuie făcute mai întâi. Dacă nu punem ordinea corectă a lucrurilor, ne vom trezi fie că nu obținem ceea ce dorim, fie că lucrurile nu vor funcționa.

Mihai era un băiat sârguincios la școală, ascultător de părinți, și un prieten loial lui Andrei. Participa de doi ani la un concurs de lectură, s-a înscris la înot, și se pregătea să intre în fanfara mare. Programul lui era foarte aglomerat, între teme, lectură, studiul la instrument, înotul, și timpul petrecut cu Andrei, cu greu mai găsea câteva minute libere. Mihai nu avea timp să se plictisescă. Participând de mic la școala duminicală, știa că în fiecare zi trebuie să pună un timp deopartepentru Dumnezeu, însă acel timp lipsea cu desăvârșire.

Dacă acest borcan (arată borcanul gol)ar reprezenta o zi a lui Mihai, atunci ziua lui ar arăta cam asa:

Scoală, teme, învățat, înot, timp cu Andrei, studiu la instrument, timp de lectură, joacă, timp pe telefon. –

 • În timp ce spui activitățile de mai sus, începe prin a umple borcanul în ordinea aceasta: nisipul, pietrele mai mici, si pietrele mai mari. Ar fi bine să ai nisipul pregătit într-un alt recipient ca să il poti turna ușor. Lasă la urmă o piatră cea mai mare (specială). În felul acesta pietrele nu vor încăpea în borcan.

 

Apoi seara la ora 23:45 cand Mihai se pregătea de culcare, se gândește că și astăzi nu a citit deloc din Cuvântul lui Dumnezeu, nu s-a rugat, și nu a meditat la lucrurile spirituale…Dar o notificare de pe WhatsApp îi atrage atenția și următoarele 10 minute mai discută cu Andrei.

O zi întreagă s-a scurs, și Mihai nu și-a făcut timp pentru Dumnezeu. În 24 de ore, nu a găsit măcar câteva minute pentru El.

Nu se poate! Borcanul e prea mic! Vom putea oare să punem toate aceste pietre în el?

Haide-ți să încercăm mai o dată!

 • Golește borcanul de pietre, pietricele și nisip.
 • Interacționează cu clasa.
 • Îșiaduceamintecineva care este prima carte a Bibliei? Genesa exact!
 • Știecineva care esteprimulverset al Bibliei? Oarece a vrutDumnezeusă ne spunăîncă de la început?
 • Probabilcădacă e la început, reprezină o prioritate, nu?
 • Lasă un copil, sau citează tu Geneza 1:1:”La început Dumnezeu a făcut cerurile și pământul!”

Haide-ți să mai spunem o dată cu toți:…

Mai rar….și mai rar…se pare că aici avem un secret pentru problema lui Mihai. Să spunem doar primele 3 cuvinte! LA ÎNCEPUT DUMNEZEU…!STOP!Cred că am descoperit soluția pentru problema lui Mihai!

Ce gând minunat, haideți să începem prin a pune la început relația cu Dumnezeu!

 • Așează piatra cea mai mare (sau daca ai o piatră specială), chiar pe fundul borcanului…

Această piatră simbolizează relația cu Dumnezeu. Aceasta este o nouă zi în care Mihai îi oferă prioritate lui Dumnezeu în viața lui. Mihai își începe ziua prin a se ruga, și prin a citi din Biblie.Oare îi va ajunge timpul lui Mihai pentru celelalte activități?

 • “Ce părere aveți vor intra toate aceste pietre în borcan?”
 • Apoi asează și celelalte pietre mai mari, apoi cele mai mici, povestind în continuare despre activitățile cotidiene ale lui Mihai. La urmă pune și nisipul mișcând de borcan, până când acesta se scurge tot printre pietrele mai mari.
 • !!Este important să faci acest exercițiu acasă asigurându-te că, pietrele și nisipul, va încăpea în borcan!!

Da! Am reusit! Vedeți copii, dacă îi acordăm lui Dumnezeu prioritate, dacă îl punem pe Dumnezeu la început, toate activitățile de peste zi vor fi binecuvântate! Să ne aducem aminte de primele cuvinte din Scriptură: La început Dumnezeu!

Dacă vom citi acest verset întreg , putem întelege mai odată acest adevăr minunat!La început Dumnezeu a făcut cerurile și pământul!”Dacă Dumnezeu a creat lumea în acest fel, haide-ți să ne reglăm și noi prioritățile. Dumnezeu a făcut cerurile ….și apoi pământul! Fă-ți și tu mai întâi partea cu cerul (rugăciune, cititul Scipturii), și apoi partea cu pămânutul (școală, activități cotidiene). Cine își face mai întâi partea cu cerul, îi rămâne timp pentru pământ, dar cine caută mai întâi lucrurile pământului, nu mai are timp pentru cer! Tu ce pui la început…?

Categorii

Lasa un comentariu