Cireşul -(lecţie de viaţă)

cherry-blossom-tree-clip-art-food-and-drink-pictures-V7Owyk-clipartDescarca povestirea aici: Cireşul

,,Spune întotdeauna adevărul’’

Când George Washington a avut aproximativ șase ani, el a a primit  un mic toporaş de care, la fel ca majoritatea băieților mici, a fost extrem de mândru.  Îi plăcea să se plimbe pe-afară şi să incerce rezistenţa tuturor obiectelor ce ii ieşeau in cale.

Într-o zi, în timp ce rătăcea prin grădina amuzându-se de  fasolea cu păstăi foarte lungi a mamei sale, el a dat de un mic cireș englez frumos, de  care tatăl său era foarte mândru. El a încercat ascutişul toporiştei sale pe trunchiul copacului lovind mai mult in joacă decât serios, dar … lovitura a fost prea adăncă  pentru tânărul pom şi acesta a murit.

La ceva timp după aceasta, tatăl său a descoperit ce s-a întâmplat cu copacul lui favorit. El a intrat în casă plin de mânie, și a cerut să știe cine e persoana care a avut răutatea de a lovi copacul. Nimeni nu-i putea spune nimic.

Chiar atunci, George a intrat în cameră  cu mica lui toporişcă.

-„George”, a spus tatăl său, „știi cine a ucis  cireşul meu cel frumos din grădină?

Am platit  cinci guinee pe pomul acela.

Aceasta a fost o întrebare la care era greu de răspuns, iar pentru un moment George a încercat să tragă de timp pentru a găsi un răspuns plauzibil; a renuntat insă repede şi   a strigat:

-„Nu pot să spun o minciună, tată, tu știi că nu pot spune o minciună! L-am tăiat cu toporişca mea .”

Mânia a dispărut brusc de pe fața tatălui său, și luând băiatul cu tandreţe în brațe, el a spus:

-„Fiul meu,  să nu îţi fie frică să spui adevărul înseamnă mai mult pentru mine decât o mie de copaci! Da, chiar şi dacă ar înflori cu flori de argint și ar avea  frunze de aur curat!”

A avea tăria de a spune adevărul valorează mai mult decât a avea comori!

Categorii

Lasa un comentariu