Joc cu traseu pentru tabără/în pădure 

85f551b420699eaadddcf90d62847ac5 trimis de Ana Gudea, Deva, HD

Descarcă aici: Traseu pentru tabere în pădure

                          Numele taberei: Vestea Cea  Bună

       Organizare: Copiii au fost  împărțiți în două echipe, trei echipe respectiv echipele: albastră, roșie și galbenă. Numărul maxim de copii într-o echipă este de 15-17. Puteți opta și pentru patru, cinci echipe dacă aveți lider pentru fiecare. Pentru a putea supraveghea copiii cât mai bine, noi am avut ca însoțitori și cîte doi trei învățători. Când vorbesc de lideri de echipe, mă refer la adulți/ adolescenți care au fost înainte în pădure și au pregătit traseul. Aceștia  și-au pregătit și printat indicatoarele de acasă. Ei au mers prima dată în pădure pentru a vedea care este drumul ( traseul) cel mai potrivit pentru a fi parcurs. A doua oară am mers pentru a marca traseul cu o  bandă care să ne  ușureze parcurgerea traseului cu copiii cît și pentru a ocoli zonele primejdioase. A treia oară am  parcurs traseul pentru a pune indicatoarele și indicile (bilețelele care trebuiesc gasite de fiecare echipă). Pentru a putea supraveghea copiii cât mai bine, noi am avut ca însoțitori și cîte doi trei învățători.

Fiecare echipă  trebuie să caute câte 10  bilețele de culoarea echipei.  La plecare pe traseu fiecare echipă a primit de la liderul ei câte un ou, care a trebuit păstat intact până la terminarea traseului. Acesta putea fi ținut  prin rotație de oricare membru al echipei. Tot în momentul plecări pe traseu echipelor li s-au citit regulile.

Reguli traseu

 1. Să își aleagă un căpitan de echipă.
 2. Să asculte mereu de liderulul de echipă cît și căpitanul de echipă.
 3. Să rămână mereu grupați.
 4. Dacă găsesc indiciul celorlalte echipe să nu le spună acestora unde se află. În cazul in care vor spune, li se va scădea 15 puncte.
 5. Se vor consulta între ei si de abia după aceea vor răspunde la întrebări, răspunsul urmând să fie dat de un singur membru al echipei, nu în cor. Dacă nu se vor consulta, între ei nu li se va pune punctajul pe întrebare.
 6. Să nu trișeze la jocuri și probe.
 7. Cei mari ii vor ajuta pe cei mici și vor avea grijă să fie lângă ei mereu.
 8. Vor avea grijă să nu spargă oul primit la începutul traseului.

Primul bilețel a fost oferit eleviilor de liderul lor. Ei au trebuit să răspundă la întrebarea de  pe el și să citească instrucțiunile de pe spatele acestuia care i-au dus spre cel de-al doilea bilețel.  Întrebările au fost din lecțiile parcurse în tabără. Fiecare întrebare valorează 10 puncte.  După fiecare a treia, a șasea și a noua întrebare am pus câte o proba mai mare, fiecare valorând 30 de puncte.

Întrebăriile au fost următoarele:

 • Întrebarea nr. 1: Cum Îl putem cunoște mai bine pe Dumnezeu?

Spatele bilețelui: ” Eu sunt bilețelul nr. 1 și te conduc spre bilețelul nr. 2. Acesta este în  preajma indicatorului nr. 1”.

 • Întrebarea nr. 2: Cum vorbim noi cu Dumnezeu?

Spatele bilețelui: ” Sunt bilețelul nr. 2, eu te conduc spre bilețelul nr. 3 care este în stânga indicatorului nr.3.Dar, stai așa, numai o secundă.Înainte de a pleca în căutarea biletului, echipa ta trebuie să aleagă un membru din echipă care va trebui sa recunoască, legat fiind la ochii, 5 obiecte

(ex. un breloc, un lipici, etc.). Pentru fiecare obiect recunoscut va primi 2puncte.( Pentu a solicita atenția copiiilor și a face jocul mai interesant,  unele indicatoare pot fi sărite.)

Întrebarea nr. 3: Care sunt cei șase pași din „ Cărarea Evangheliei?”

Proba I. Grupați doi câte doi copii, au  trebuit să ducă în buze, fără a rupe câte o spaghetă. Dacă nu se  rupe  spagheta atunci echipa are punctaj maxim. Dacă se rupe atunci se va scădea cite un  punct pentru fiecare spaghetă ruptă. După ce echipa a parcurs această probă, va citi ce scrie pe spatele bilețelului.

Spatele bilețelui: ” Pe mine m-ai găsit ușor, să vedem dacă găsești biletul nr. 4. El este la 15 pași de furnică de indicatorul nr. 4. „ Dar, stai puțin, înainte de a porni spre acest indicator, trebuie ca tu și echipa ta să trasportați în lingură un ou.„  Concurenți au trebuit să se așeze unul în spatele celuilalt, primul a plecat în lingură cu un ou, pe care la întoarcere a trebuit să îl de-a următorului membru din echipă. În cazul în care un copil sparge un ou, i se va da altul, și i se vor scădea  2 puncte.

 

 • Întrebarea nr. 4: „Care sunt cărțile din Biblie cunoscute și sub numele de „Evanghelii”?

Spatele bilețelui: ”Bravo, bună echipă, biletul nr.5 este la 12 pași de indicatorul nr.6”. Pâna ajungi la acest indicator cântă împreună cu echipa ta „Poporașul Meu„.

 • Întrebarea nr. 5: „Cum a fost viața lui Hristos?”

Spatele bilețelui: „ Felicitări!! Caută acum biletul nr.6. El te așteaptă în locul de joacă, în partea dreaptă.”Numai un minut, înainte de a porni, un membru din echipă trebuie să spună corect, ”Sase sasi in sase saci,Au mancat budinci.Unul a mancat prea mult,Si au ramas doar cinci.„. Dacă cel ales reușeste, câștigă 10 puncte, dar nu depunctăm dacă a încercat și chiar nu a reușit.

 • Întrebarea nr. 6: „Unde este Isus acum?”

Proba II. Fiecare copil din echipă va trebui să umfle cite un balon, după care le vor aseza lângă liderul de echipă. Ei vor merge cam la 5,6 metri distanță de baloane și se vor așeza în șir indian. Primul din rând va veni, va lua un balon și il va ține la spate, având balonul la spate, va merge la următorul din rând care se va lipi de balon cu corpul. Aceștia vor merge din nou la baloane iar cel din urmă va lua un balon pe care îl va ține la spate. Echipa va proceda astfel până cînd toți membri din echipă vor avea cite un balon. Pentru a fi mai intersant noi am pus copiii să facă aceasta probă contra cronometru. Dacă nici un copil nu a scăpat balonul, atunci echipa are 30 de puncte, dar dacă se scapă balonul, de fiecare dată când se scapă se va scădea câte un punct.

 

Spatele bilețelui: Ce să spun, m-ați găsit și pe mine. Să văd dacă găsiți biletul nr. 7. El se află în preajma primului pod din drumul vostru. Numai o clipă, înainte de porni spre el, trebuie ca un membru din echipă să facă portretul căpitanului de echipă. Acesta are voie să se uite la capitan câteva minute, după care căpitanul se va întoarce”. Noi am punctat la această proba toate portretele chiar și cele mai puțin reușite, întrucât am urmărit intresul copiiilor în efectuarea probei

 • Întrebarea nr. 7: Recită împreună cu echipa „Vestea Bună” folosind mișcările mâinilor.„

Spatele bilețelui: „ Sunt biletul nr. 7, biletul nr. 8 este în stanga porții de fotbal.”

 • Întrebarea nr. 8: ” Ce a făcut Isus pentru tine?„

Spatele bilețelui: „Bravo, esti o echipa buna. Inainte de a  caut indiciul nr.9 trebuie să imiți o învățătoare care a participat la tabară, și care ți-a plăcut. Acum poți pleca spre indiciul nr. 9, acesta este la 15 pasi de indicatorul cu intoarcere interzisă„

 

 • Întrebarea nr. 9: Cânta impreună cu echipa ta versetul 1 Ioan 4:8.

Proba III. Copiii au trebuit să umple din mai multe bidoane de apă. Cu apa din ele a trebuit să umple 3 pahare.  În primul pahar a fost așezată o minge de ping-pong care a trebuit să fie suflată cu ajutorul unui pai de echipă din primul pahar în cel de-al treilea.

Dacă poba a fost reușită de toți atunci echipa va câștiga 30 de puncte. Iar pentru fiecare copil ce nu a reușit să mute mingea până în cel de-al treilea pahar minus 1 punct, cine a mutat-o măcar în cel de-al doilea are 0,5 puncte.

 

 

Spatele bilețelui:„ Felicitări, ai găsit toate bilețelele, mai ai doar biletul nr.10. Acesta se află în apropierea indicatorului numit Credință.

 • Întrebarea nr. 10: Ce înseamnă să fii mântuit?

Spatele bilețelului: ”Felicitarile mele, ai ajuns la finalul traseului”. J

Pentru a fi mai ușor, liderilor li s-a dat o mapă cu regulile traseului, întrebările și răspunsurile echipelor cîte o foaie unde să țină punctajul echipei.

 

 

Foaie exemplu: Întrebări şi răspunsuri

 

 

1.Cum Îl putem cunoște mai bine pe Dumnezeu? Citind Cuvântul Lui Dumnezeu.

2.Cum vorbim  noi cu Dumnezeu? Prin rugăciune.

3.Care sunt cei șase pași din „ Cărarea Evangheliei?”

Cerul, Păcatul, Dumnezeu,Hristos, Credința, Răspunsul.

 1. Care sunt cărțile din Biblie cunoscute și sub numele de „Evanghelii”?

Evanghelia după Matei, Evanghelia după Marcu, Evanghelia după Luca, Evanghelia după Ioan.

5.Cum a fost viața lui Hristos? Fără păcat.

 1. Unde este Isus acum? În cer..
 2. Recită împreună cu echipa „Vestea Bună” folosind mișcările mâinilor.„

„Isus este Dumnezeu. El a venit din Cer pe pamant. El a trait o viata fara pacat. El a murit pe cruce ca sa plateasca pentru pacatele noastre. El a inviat din morti. Acum este in Cer, oferindu-ne darul fara plata al vietii vesnice. „

Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea incat a dat pe singurul Sau Fiu pentru ca oricine crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica.( Ioan 3:16)

8.Ce a făcut Isus pentru tine?

A murit pentru  mine.

9.Cânta impreună cu echipa ta versetul 1 Ioan 4:8.

Dumnezeu este dragoste. 1 Ioan 4:8.

 1. Ce înseamnă să fii mântuit?

Sa fii salvat, curățat de păcat.

 

Exemplu foaie: Punctaje traseu

Fiecare întrebare de la 1 la 10 are cate 10 puncte.

1.

2.

Pentru fiecare obiect recunoscut va primi 2puncte. Nu vom scadea decat daca nu avem voluntari, se scade cate două puncte pentru fiecare obiect.

 

3.

Proba I.  Dacă  au reușit toți să transporte spaghetele și nici unul nu a  Dacă se rupe atunci se va scădea cite un  punct pentru fiecare spaghetă ruptă

4.

Daca reuseste sa transporte oul are 20 de puncte, daca nu pierde 5.

Câștigă 10 puncte daca reușește să spună corect, daca nu, nu se va scădea nimic

 

6.

Dacă   atunci echipa are 30 de puncte, dar dacă se scapă balonul, de fiecare dată când se scapă se va scădea câte un punct.

 

Dacă a făcut portretul primește 15 puncte, dacă nu, nu scădem decat dacă a fost dezinteresat.

 

Daca a imitat bine, primește 10 puncte, din nou nu scădem decît dacă chiar nu vor să imite. Însă până acum  nu a fost cazul.

9.

30 puncte proba mare reușită de toți, fiecare copil ce nu a reușit să mute mingea până în cel de-al treilea pahar minus 1 punct, cine a mutat-o măcar în cel de-al doilea are 0,5 puncte.

 

10.

Fiecare proba mare cate 30 de puncte.

Oul intact= 30 puncte

Proba I. =total de 30 puncte.

Proba II. =total de 30 puncte

Proba III =total de 30 puncte

Categorii

Lasa un comentariu