O lecţie despre onoarea de a avea o conştiinţă curata

Sursa: https://www.beliefnet.com/prayables/inspiration/inspirational-stories.aspx

Descarcă aici: Negresele- lectie de viata

Un adolescent și-a întrebat tatăl  dacă ar putea merge la o petrecere cu colegii. Era o petrecere nesupravegheată de adulţi, unde cu siguranță ar fi fost tentat să bea.Tatăl a refuzat să îl lase.  „Oh, tată, dar de ce nu?” s-a plâns băiatul. — Acum sunt la liceu! Tata a răspuns: „Pentru că unii vor bea și petrecerea ar putea scăpa de sub control”. „Dar, tată, acestea sunt doar părți foarte mici ale petrecerii! Prietenul meu mi/a spus că vor fi doar câțiva tineri care vor bea. „Răspunsul meu este „nu” și acesta este răspunsul meu final. Ești binevenit să stai acasă în seara asta, să inviți câțiva dintre prietenii tăi, dar nu vei merge la acea petrecere. Sfârșitul discuției.”

Adolescentul a intrat abătut în camera sa și s-a prăbușit pe canapea. În timp ce stătea  îmbufnat, a fost surprins să audă zgomote în bucătărie; tatăl său  pregătea ceva, cu siguranță. Curând se putea simți în aer aroma minunată a negreselor coapte în cuptor și s-a gândit: „Tata trebuie că se simtă vinovat și acum o să încerce să mă îmbuneze cu niște negrese proaspete. Poate că îl pot înmuia cu laude atunci când mi le aduce  și îl voi convinge să mă lase să merg la petrecere până la urmă.”

Adolescentul nu a avut mult de așteptat.  În scurt timp, tatăl său a apărut cu o farfurie cu negrese calde. A luat una. Atunci tatăl lui a spus: „Înainte să mănânci, vreau să-ți spun ceva: te iubesc foarte mult”. Adolescentul a zâmbit; tatăl sigur se înmuia. „De aceea am făcut aceste brownies de la zero cu cele mai bune ingrediente. Cea mai bună făină, măcinată la moara. Cele mai bune ouă, de la găini de casă. Cel mai bun zahăr organic din trestie. Vanilie premium și cea mai bună ciocolată.” Brownie-urile păreau delicioase, iar adolescentul a început să devină puțin nerăbdător la discursul lung al tatălui său.

„Dar vreau să fiu perfect sincer cu tine. Există un ingredient pe care l-am adăugat şi care nu se găsește de obicei în brownies. Am luat acel ingredient din propria noastră curte. Dar nu trebuie să îți faci griji, pentru că am adăugat doar o parte foarte, foarte mică din aceasta. Îngredientul  e secret, doar  pentru negresele tale. Cantitatea porției este practic nesemnificativă. Așa că haide, mușcă și spune-mi ce crezi.”

— Tată, ai vrea să-mi spui care este acel ingredient misterios înainte să-l mănânc? Tata a răspuns: „De ce? Porția pe care am adăugat-o a fost atât de mică. Doar o linguriță. Nici măcar nu o vei simți.” Adolescentul a spus: „Hai, tată;  spune-mi care este acel ingredient”.

„Ei bine, dacă insiști….. Acel ingredient secret este organic… murdărie de câine.” Adolescentul și-a aruncat instantaneu negresa  înapoi pe farfurie și a început să-și inspecteze degetele cu groază. „TATI! De ce ai făcut asta? M-ai tentat făcându-mă să simt mirosul negreselor pe care le gătești de jumătate de oră, iar acum îmi spui că ai adăugat mizerie de la câine! Nu pot mânca aceste așa ceva!”

Tata a întrebat: „De ce nu? Cantitatea este foarte mică în comparație cu restul ingredientelor. Nu îți va face rău. A fost gătită chiar împreună cu celelalte ingrediente, are aceeași consistență ca negresele și prin urmare nici măcar nu vei simți. Haide, ia şi mănâncă”.

Fiul a răspuns: „Nu, niciodată”.

Tatăl înțelept a continuat: „Și acesta este același motiv pentru care nu-ți voi permite să mergi la acea petrecere. Nu vei tolera un mic rahat de câine în negrese, așa că de ce ar trebui să tolerezi puțină imoralitate în viața ta? Noi  ne rugăm adesea Domnului : ,, şi nu ne duce pe noi în ispită…. Așadar, cum poți, cu bună știință, să te distrezi cu ceva care te-ar putea pune cu ușurință în ispită și necazuri?”

Adolescentul și-a lăsat capul în jos, apoi și-a ridicat privirea spre tatăl său. El a zâmbit. În sfârșit a înțeles. Nu va merge niciodată la petreceri de liceu cu băutură.

Acest tânăr nu va uita niciodată ce l/a învăţat tatăl său despre onoarea de a avea o conştiinţă curată.

Categorii

Lasa un comentariu