Poem Nuntă Nr.2

      urs 3                           de   Adriana Ardeu

Adevar central: Cine nu traieste după voia lui Dumnezeu are numai de pierdut!

Versete pivot:

·         Efeseni 5:8b,9 ,, Umblati deci ca niste copii ai luminii. Caci roada luminii  stă in orice bunătate, in neprihănire siin adevar.”    

·         Proverbe 3:21-23 ,,Fiule, sa nu se indeparteze invataturile acestea de ochii tai: pastreaza intelepciunea si chibzuinta! Caci ele vor fi viata sufletului tau si podoaba gatului tau. Atunci vei merge cu incredere pe drumul tau si piciorul nu ti se va poticni.”

Materiale:                                                                                       

  • Plansele alaturate
  • Foarfece

Timp: aprox 10 min. +timp ptr eventuale discutii.

 Instrucţiuni:  decupează ursuleţii şi lipeşte-i cu blue-tac pe o tablă ; decupează separat   un picioruş, o mână , botul şi un ochi de la ursuleţul problemă dar lipeşte-le la locul lor cu blue-tac; ele vor fi luate jos pe rând în timpul povestirii. Acesta va fi ursuleţul care il reprezinta pe Vlad

 Lectia:

       Există aici vreun copil care nu a avut niciodată un ursuleţ de pluş acasă?

Nu prea cred. Ursuletii de pluş au făcut parte din colecţia de jucării a fiecărui copil; toţi ii îndrăgim şi uneori chiar şi adulţilor le place să mai primeasca in dar cate un ursulet dragut. Sunt un semn al prieteniei şi blăniţa lor moale si pufoasă te invită să-l strângi în braţe şi să-l îndrăgeşti. Nu ti s-a întâmplat niciodată să iţi ascunzi faţa în blaniţa lui şi să  plângi  când cineva te necajea sau când te simţeai singur? Ĩn acel moment, ursuleţul era ca un prieten ptr tine.

       Haideti sa ne imaginam ca acesti doi ursuleti sunt doi prieteni. Unul se numesteVlad iar celalalt Bogdan.

       Vlad si Bogdan sunt amandoi crestini si sunt colegi de clasa. Pentruca au invatat  atat in familie cat si la Scoala Duminicala ca ei trebuie sa fie exemple ptr cei din jur si sa-I aduca cinste lui Dumnezeu, cei doi prieteni se purtau exemplar la scoala; erau cinstiti,  harnici,  isi faceau intotdeauna temele, ii ajutau si pe altii, invatau lectiile si nici un test nu ii prindea nepregatiti. Mergeau chiar la olimpiade. Atat profesorii cat si colegii ii apreciau si ii admirau.

       Dupa un timp, Vlad si-a spus: ,, De ce sa ma spetesc atata invatand si sa stau la toate orele? Ceilalti colegi mai lipsesc de la cate o ora si merg in parc sa joace tennis de masa sau se întrec la jocuri computerizate. Nu imi va simti nimeni lipsa.” Si Vlad a inceput sa intarzie la ore, sa chiuleasca si sa mearga in locuri unde nu ar fi trebuit sa fie…. ( indepartati un piciorus de la ursuletul Vlad).

     Deoarece avea preocupari noi acum, care ii luau mult din timpul sau ( trebuia neaparat sa treaca de nivelul 5 la jocul acela nou de pe computer, ca sa-l intreaca pe cel mai bun dintre baietii cu care mergea la jocuri ), Vlad nu mai avea destul timp ptr temele si proiectele primite la scoala. Prin urmare, a inceput sa mai ceara de la colegi rezolvarile unor teme si sa descarce de pe net lucrari gata facute. Se prezenta in fata profesorilor cu munca altuia. Si astfel, Vlad a inceput sa fure….(indeparteaza de la ursuletul Vlad o labuta).

    Testele la care Bogdan continua sa fie intotdeauna pregatit, au devenit o problema ptr Vlad. El in loc sa invete, statea seara si se uita la filme ; nu se putea ca noii lui prieteni sa vorbeasca cu atata entuziasm despre seriile ,,Piratii din Caraibe” sau ,,Harry Potter” si el sa nu fie la curent cu ele ! Se prefacea uneori chiar ca nu se simte bine, ptr a lipsi de la Scoala Duminicala si a putea sa urmareasca si Duminica filmele depre care vorbeau colegii. Prin urmare, nu avea timp sa se pregateasca ptr teste dar nici nu isi permitea sa ia note mici , asa ca… a inceput sa arunce privirea peste umar la foaia lui Bogdan. Da, Vlad  trisa!( indeparteaza un ochi de la ursuletul Vlad).

     Profesorii au observat cat de des lipsea Vlad de la ore in ultimul timp si cat de slabe erau rezultatele la teste; chiar si proiectele pe care le ,,pregatea” nu erau atat de originale sau interesante ca în trecut. L-au luat la intrebari; ptr a nu se da de gol, Vlad a inceput sa spuna ca e prea ocupat invatand ptr olimpiade sau ajutandu-l pe Bogadan care nu se descurca singur  la teme. De asemenea mai trebuia si sa ajute la munca de acasa (dar el..locuia la bloc…) Foarte trist; intr-adevar Vlad mintea …si mai si dadea vina pe Bogdan…(indeparteaza botul ursuletului).

     Ĩn tot acest timp, Bogdan a juns să fie o persoană de incredere in ochii profesorilor si a colegilor, era o bucurie ptr parinti, participa la olimpiade si multi veneau la el ptr ajutor sau ptr ca voiau sa aiba un prieten de incredere. La Scoala Duminicala a fost rugat chiar  sa ajute la grupele mai mici de copii.

   Ĩn ce-l priveste pe Vlad,curand, colegii care stiau ca lucrurile nu stau asa cum spunea el, au inceput sa le spuna adevarul profesorilor. Acestia au sunat parintii, s-au intalnit in biroul directorului si spre rusinea lui, Vlad a trebuit sa dea ochii cu parintii sai, sa recunoasca adevarul in fata profesorilor si sa fie dat drept exemplu de rea purtare in fata elevilor scolii. La Scoala Duminicala nu indraznea sa mai ii priveasca in ochi pe invatatori si prieteni desi acestia l-au primit cu aceeasi dragoste, iar in formatia muzicala nu mai i s-a permis sa cante ptr un timp. Avea o probleme intre el si Dumnezeu de rezolvat acum…

    ARATA ACUM COPIILOR AMBII URSULETI SI  ĨNTREBA-I: ,,Dacă ar fi să va cumparaţi un ursuleţ, pe care dintre acestia doi l-ati lua? Care v-ar placea să vă fie prieten?”

   Ĩnvăţătura: în povestirea de azi am văzut ce uşor putem sa ne schimbăm din bine in rău şi să permitem unor lucruri aparent mici să ne distrugă caracterul si credibilitatea înaintea lui Dumnezeu  şi a oamenilor. Ca şi creştini, ar trebui să ne menţinem fermi în împlinirea poruncilor date de Isus, ptr că acestea trasează în noi principii clare de viaţă, ne învată cum să trăim şi ne clădesc caracterul. Caracterul pe care ţi-l construieşti îţi va deschide /sau nu  drumuri spre un viitor binecuvantat sau spre eşec. Nu tăia din caracter; clădeşte-l după Cuvantul lui Dumnezeu şi vei găsi adevarata viaţă.

urs 3urs2urs1urs 4

descarca lectia aici: NU TAIA DIN CARACTER (1)

Categorii

Lasa un comentariu