O alegere dificilă - lectie obiect

de Ardeu Adriana, bis. Gloria, Arad

alegereDescarca lectia aici: O alegere dificila -lectie de ascultare

*Această lecţie – obiect este menită atât pentru a învăţa copilul să asculte de adulţii care îi vor binele, cât şi pentru a creşte valoarea părinţilor sau a invăţătorilor în ochii copilului.

Materiale necesare: două bomboane cu ambalaj; una mică şi o bomboană pe băţ – murdară, vizibil, tăvălită prin nisip.

Vino în fata copiilor  şi cheamă un copil în faţă. Ţine fiecare bomboană în câte o mână, ascunzându-le în pumn. Lasă doar puţin din coada bomboanei pe băţ să se vadă, ca şi cum nu îţi dai seama că se vede.

Spune copilului: ,, Ţin în fiecare pumn câte o bomboană. Te rog să  te gândeşti bine şi să alegi mâna din care vrei să îţi dau bomboana.  Din momentul în care ai ales – va trebui să o mănânci.   ( Fă o pauză, iar când vezi că copilul vrea să aleagă, retrage-ţi mâinile puţin). O stai, nu ţi-am spus un detaliu important. Una dintre bomboane, nu e deloc bună, dar dacă o vei nimeri pe aceea va trebui să o mănânci oricum.  Nu mă crezi ? Stai să arat cuiva. ( Arată în ascuns unei alte învăţătoare şi asigură-te că aceasta ştie în care mână e bomboana murdară. Ea va confirma copilului că una dintre bomboane nu este deloc bună de mâncat.) Acum te las să alegi.’’

Când copilul alege o mână ( de obicei copiii aleg tocmai mâna din care se vede puţin băţul bomboanei) – întreabă-l dacă e sigur, amintindu-I că trebuie să o mănânce. După o pauă in care pare că eziti, întreabă-l dacă nu ar vrea să ceară sfatul cuiva care ştie care bomboană e bună. Tu nu ai voie să îl ajuti acum, dar cineva poate. Copilul ar trebui să se indrepte spre cealaltă invăţătoare care a văzut bomboanele, aceasta încurajându-l să vină şi spunându-i la ureche care mână să o aleagă.

Până acum, copilul a fost in nesigurantă. Acum mai are o dilemă: să asculte sau nu sfatul învăţătoarei? Dacă experienţa lui cu acea învătătoare a fost bună până în prezent, o va asculta. Lasă-l să aleagă, arată-I bomboana iar apoi  deschide şi celălalt pumn pentru a vedea ce bomboană murdară ar fi fost obilgat să mănănce. Spune: ,,Felicitări că nu ai ales singur. Tu nu ştiai care ar fi fost alegerea cea bună, dar pentru că ai avut curajul să ceri ajutorul şi să şi asculţi sfatul unui adult care ştie, uite de ce lucru groaznic ai scăpat. La fel e şi in viaţă. Nu trebuie să faci intotdeauna alegerile singur. Cere ajutor, cere sfaturi de la părinţii tăi, de la fraţii mai mari şi de la învăţători pentru a fi sigur că alegi bine şi nu ajungi într-o situaţi gravă.

Domnul să te binecuvinteze pentru că ai fost ascultător!

Categorii

Lasa un comentariu