Sandwich de 5 zile -pentru învăţătorul pregătit

  bible-sandwichMihaela Drăgoi

Biserica Penticostală Filadelfia

Descarcă aici:

Cum să te pregătești eficient pentru o nouă întâlnire cu copiii?

Expresia latină „Amat Victoria Curam” înseamnă „Victoria iubește pregătirea”. Dacă intenționezi să ai un timp de succes în sala de clasă, trebuie să existe pregătire. Cum te pregătești pentru a comunica adevărul biblic?

Pentru a construi „Sandviciul pentru cinci zile”, adaugi un ingredient nou în fiecare zi timp de cinci zile. Din moment ce sunt 7 zile în săptămână, ai 5 zile ca „să construiești sandviciul” și o zi ca să spui povestirea. Îți rămâne o zi a „harului” ca să ai timp să uiți sau să fii ocupat, sau prea obosit, sau orice altceva mai apare.

  1. Bucură-te

CARNEA din sandvici este povestirea în sine. Deci în prima zi citește pasajul din Biblie pentru următoarea ta lecție. Citește-o pur și simplu pentru A TE BUCURA de ea și pentru a o relaționa la viața ta. Are vreo semnificație pentru tine? Vrea Dumnezeu să-ți spună ceva prin intermediul acestui pasaj?

  1. Personajul

Acesta este CAȘCAVALUL din sandviciul tău. Vei citi din nou pasajul a doua zi, dar de data aceasta privește cu atenție fiecare PERSONAJ principal. Cum crezi că arăta acel personaj? Dacă ai fi fost cu el cu ocazia aceea, cum ar fi sunat vocea lui? Dacă ai fi dat mâna cu el, cum ai fi simțit strânsoarea? Cum ar fi umblat? Are un miros?

Dacă mă gândesc la David și Goliat, cu siguranță strânsoarea de mână a lui David ar fi fost alta decât cea a lui Goliat. Desigur nu vei merge în sala de clasă să le spui copiilor: „David avea 1,60m. Avea păr șaten ondulat și ochi căprui închis”. Vei spune doar faptele așa cum le relatează Biblia. Esența este ca tu să începi să te gândești  la personaje ca și la ființe reale, în carne și oase. Pentru că ele au existat. Și dacă poți începe să simți că ele au fost reale, vei spune povestirile cu mai mult entuziasm. Vei fi animat de ele. Vei spune povestirea ca și cum personajele ar fi reale, vii, oameni care respiră într-o lume reală, fierbinte și rece, cu urcușuri și coborâșuri, liniștită și zgomotoasă.

Poți face astfel de exerciții cu copiii din clasă. Cere-le să-și imagineze cum era David. Întreabă-i cum cred ei că arăta Goliat. Îi va ajuta să înceapă să se gândească la aceste personaje ca și la oamenii reali care au fost în realitate.

  1. Expresiile

Aceasta este CEAPA pe care o pui pe sandvici. Vei citi același pasaj a treia zi, de data aceasta citind pentru a găsi orice EXPRESIE pe care s-ar putea să fie nevoie să o memorezi. Scopul tău nu este să memorezi pasajul biblic cuvânt cu cuvânt, ci să poți repovesti cu propriile tale cuvinte. Totuși dacă pasajul conține versetul de memorat pentru lecție, ar trebui să-l memorezi. Vei dori să îl spui cuvânt cu cuvânt în timpul povestirii la un moment dat. În unele pasaje vei găsi expresii deosebite, care oferă strălucire povestirii. De asemenea ar trebui să le memorezi și pe acestea.

Exemplu: „Tu vii împotriva mea cu sabie, cu suliță și pavăză; dar eu vin impotriva ta în Numele Domnului oștirilor, în numele Dumnezeului oștirii lui Israel, pe care ai ocărât-o”. Acesta este un fragment plin de putere al povestirii.

  1. Mediul

Acesta este ROȘIA pentru sandviciul tău. Pe măsură ce citești același pasaj în a patra zi, fii atent la MEDIUL, la cadrul evenimentelor, locul unde are loc întâmplarea. În mod ocazional relatarea biblică spune cum era vremea. Exemplu: Avraam este prezentat stând afară într-o zi toridă. Cortul lui era lângă stejarii lui Mamre. Deci, știm că acolo erau copaci, era un cort și era o zi toridă.

Dar adesea nu ni se spune multe despre mediul în care are loc istorioara. Așa că închidem ochii și ne gândim: Cum era oare acolo? Peisajul era unul stâncos, nisipos, cu pădure, cu pajiște? Era un loc, un heleșteu, o mare? Imaginează-te acolo. Ce vezi? Ce auzi? Păsări? Vânt? Tunet? O armată? O mulțime de oameni venind pe drum? Ce miroși? Simți mirosul cinei pe care o pregătește Marta? Auzi bombănitul ei de nemulțumire?

  1. Întregul

Acum punem SALTA pe sandvici. În a cincea zi, citește din nou pasajul povestirii. Probabil că îți va plăcea mai mult ca prima dată când l-ai citit, pentru că acum l-ai făcut să pară real. Și odată, demult, el chiar a fost real. Chiar s-a întâmplat unor oameni reali, într-un loc real, la fel de real ca și locul în care te afli acum. Nu-i așa că Dumnezeu e minunat și uimitor atunci când lucrează în poporul Său?

Cheia pentru o povestire de succes este credibilitatea. Fă-o în așa fel încât să fie demnă de crezare. Fii entuziasmat să povestești această povestire. Nu uita: Dacă tu nu ești entuziasmat, nici copiii nu vor fi entuziasmați.

6. Rugăciunea

Dar lipsește ceva din acest sandvici. Ce anume? Avem carne, cașcaval, ceapă, roșie și salată. Avem nevoie de pâine. Învelește toți pașii în RUGĂCIUNE. Roagă-te înainte să începi. Roagă-te după ce ai terminat. Și de ce să nu continui și să faci acest sandvici mai mare? Roagă-te și între pași. Lasă-L pe Domnul să-ți călăuzească pregătirea și să-ți atingă inima cu ceea ce dorește El să culegi din acest pasaj.

BIBLIOGRAFIE:

 

Categorii

Lasa un comentariu