Sceneta Chemarea lui Samuel

material trimis de Estera Mariș, Azuqueca, Spania

 Descarcă aici:Sceneta- Chemarea lui Samuel 

Personaje: Povestitor1, Povestitor2, Ana, Penina, Elcana, Proorocul, Samuel, Leea, Maria, Hofni, Fineas, Malhi, Elihu, Dumnezeu, Eli, Copiii Peninei.

Povestitor– Pe vremea judecătorilor în Israel, era un om numit Elcana, care locuia la Rama împreuna cu cele 2 soţii ale lui: Ana şi Penina. Ana nu avea copii şi asta era o pricina de mare întristare pentru ea, însă cealaltă soție Penina avea copii, și fiind o femeie răutăcioasă, își bătea joc de Ana și o făcea să se întristeze pentru că era stearpă.  Barbatul lor, Elcana o prețuia mai mult pe Ana, fiindcă ea avea un caracter ales și iubea pe Domnul Dumnezeu. În fiecare an, mergeau cu toții la Silo ca să se închine Domnului. Acolo slujea preotul Eli cu cei 2 fii ai lui: Hofni si Fineas. Și de fiecare dată când mergeau, Penina o necajea pe Ana, care se întrista mult.

Penina– Ha ha.. vezi? Pe mine, Dumnezeu, m-a binecuvantat cu mulți copii, dar tu… nu ai reușit nici măcar unul să faci. Vai de tine! O stearpa în Israel, pe tine te-a uitat Dumnezeu!

Ana- Nu,… nu m-a uitat. Eu cred că într-o zi Dumnezeu își va aduce aminte și de mine și mă va binecuvânta și pe mine cu copii.

Penina- Da’ de unde! Cine știe ce păcate mari ai făcut tu de nu te ascultă Dumnezeu.

Povestitorul- și așa o înțepa potrivnica ei, iar Ana plângea și nu putea nici să mănânce de întristare, dar Elcana  o liniștea și îi vorbea blând pentru că iubea mult pe Ana:

Elcana- Ana, pentru ce plângi și nu mănânci? Pentru ce ți-e întristată inima? Oare nu prețuiesc eu pentru tine mai mult decât zece fii?

(Ana îngenunchează undeva la o parte)

Povestitorul-  Ana se ruga Domnului cu sufletul amărât și plângea. Ea a făcut o juruință Domnului.

Ana- Doamne Dumnezeul lui Israel, daca vei binevoi să îți aduci aminte de mine, și dacă îmi vei da un copil de parte bărbătească, îl voi închina Domnului pentru toate zilele vieții lui.

Povestitorul- pentru că ea stătea și se ruga mult înaintea Domnului, preotul Eli se uita la ea și credea că e beată, pentru ca doar buzele și le mișca.

Eli- Până când vei fi beata? Du-te și trezește-te din amețeală.

Ana- Nu, domnul meu, nu sunt beată, dar am o mare întristare și îmi vărsam sufletul înaintea Domnului.

Eli- Atunci du-te în pace, și Dumnezeul lui Israel să asculte rugăciunea pe care i-ai făcut-o.

Povestitorul- Ana a primit cuvintele preotului Eli ca din partea Domnului, și a crezut că Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea. A plecat,  a mâncat, și fața ei nu a mai fost aceeași. Apoi s-au întors cu toții la Rama. Dumnezeu a ascultat rugăciunea Anei și ea a rămas însărcinată și a născut un fiu, căruia i-a pus numele Samuel, care înseamnă: Dumnezeu a ascultat. Ana a spus soțului ei:

Ana- Am făcut o juruință Domnului că dacă îmi va da un fiu îl voi închina Lui. Voi ține copilul până îl voi înțărca, apoi vom merge și îl vom duce la casa Domnului, la Silo.

Elcana- Fă ce vei crede, și Dumnezeu să își împlinească cuvântul Lui

Povestitor- Timpul a trecut, iar când copilul Samuel a fost înțărcat, părinții lui l-au dus în casa Domnului, la Silo, aducând și daruri pentru închinarea lor. Samuel a fost încredințat preotului Eli.

Ana- Domnul meu, eu sunt femeia aceea care se ruga aici; pentru copilul acesta mă rugam și Dumnezeu m-a ascultat. Acum vreau să îl dau Domnului ca să fie în slujba Lui.

Eli- Să te binecuvinteze Dumnezeu cu alți copii care să îl înlocuiască pe acesta pe care l-ai închinat Domnului.

Povestitor- Recunoscatoare, Ana a compus o cântare de laudă și mulțumire pentru Dumnezeul lui Israel, care i-a ascultat rugăciunea, apoi s-au întors acasa la Rama. Dumnezeu a binecuvantat-o pe Ana cu înca trei fii și două fiice, iar micul Samuel a rămas în slujba Domnului. Chiar dacă avea o vârstă fragedă, păstra foarte bine în inimă învățăturile mamei lui, care i-a arătat supunerea și ascultarea de Dumnezeu. Încă din copilărie, Samuel a învățat legea Domnului și a împlinit-o. Însă fiii lui Eli: Hofni și Fineas, chiar dacă erau în slujba peroției, erau oameni răi, care nu cunoșteau pe Domnul. Eli a fost un tată prea blând cu fiii lui, și au crescut răsfățați și fără teamă de Dumnezeu. Fiind preoți, cunoșteau legea Domnului, dar nu o împlineau, tinerii aceștia se făceau vinovați inaintea Domnului de un foarte mare păcat, pentru că nesocoteau darurile Domnului și făceau și pe alții să păcătuiască.

      Leea- Auzi, Maria, ai văzut ce fac peroții aceștia? Își bat joc de jertfele noastre. Ieri când am adus darul nostru la altar, a venit sluga preotului Fineas și a luat din carnea jertfită Domnului. Păi ce fel de peroți sunt aștia?

Maria- Da, e adevărat. Și eu am auzit numai lucruri rele despre ei. Bărbatul meu zicea că preotul Eli ar trebui să îi scoată din slujba peroției pentru că aduc rușine Numelui lui Dumnezeu.

Leea- Cred că preotul Eli i-a pus  preoți doar, pentru că sunt fii lui.

Maria- E posibil, dar asta este o mare mișelie în Israel.

Povestitor- Micul Samuel era înconjurat de o atmosferă plină de nelegiuire, dar cu toate acestea el nu s-a lăsat influențat negativ, ci a ales să rămână ferm, în supunere și ascultare de Dumnezeu. Probabil că unii din jurul lui râdeau de el:

 .(Samuel face curățenie prin templu)

Hofni- Hei Fineas, ia uite și la ăsta micu. Toata ziua e cu mătura și cu cârpa pe aici. Prea cuminte e; trebuie să îl învățăm ceva șmecherii.

Fineas- Da, Hofni, chiar ieri l-am văzut; așa cu grijă ștergea chivotul de praf, parcă cine știe ce comoară ar fi ascunsă acolo. Malhi, Elihu, voi ce ziceți? Haideți să râdem un pic de micul Samuel.

Malhi- Nu, mai bine nu. Sărăcuțul… un copil așa de mic abandonat de mama lui ca sa fie în slujba Domnului? Nu mi se pare prea bine.

Elihu- Nici mi; dar măcar îl ajută pe bătrânul Eli la treabă. Apropo, oare ce o fi în chivot, și ce importanță are? Stă aici de atâta timp și… nu are nici un rost.

Hofni- Păi, bătrânii spuneau că în chivot e prezența lui Dumnezeu.

Fineas- Imaginează-ți…un  Dumnezeu băgat

într-o cutie. Pfff…

Mahli- eu credeam că sunt tablele legii, lăsate de Moise.

Elihu- Ce ziceți dacă ne uităm înăuntru să vedem?

Hofni, Fineas, Malhi- Nu avem voie, nu avem voie..

Povestitor- Tânărul Samuel creștea și era tot mai plăcut înaintea Domnului și înaintea oamenilor. Dar Dumnezeu era supărat pe casa lui Eli pentru nelegiuirea lor, și a rostit judecata și condamnarea , printr-un prooroc al Domnului care a venit la Eli:

Proorocul- Dumnezeu m-a trimis să îti spun: Pentru ce călcați în picioare jertfele și darurile Mele care se fac în locașul Meu? Tu cinstești pe fii tăi mai mult decât pe Mine. De aceea voi cinsti pe cine mă cinstește, dar voi disprețui pe cine mă disprețuiește. Fiii tăi Hofni și Fineas vor muri în aceeași zi și  voi pune un alt preot care îmi va fi credincios Mie. (proorocul pleacă.)

Povestitor- Tot Israelul a aflat de proorocia și judecata asupra casei lui Eli. Toți au văzut deosebirea dintre Samuel și fii lui Eli. Cuvântul Domnului era rar în vremea aceea și vedeniile nu erau dese. Într-o noapte, pe când candela Domnului înca nu se stinsese, Samuel dormea lângă chivotul lui Dumnezeu. Deodată aude o voce:

Dumnezeu-  Samuel, Samuel!

Povestitor- Samuel a crezut că îl cheamă preotul Eli .

Samuel- Iată-mă, căci m-ai chemat.

Eli- Nu te-am chemat, du-te și te culcă.

(Samuel se întoarce și se culcă.)

Dumnezeu- Samuel, Samuel!

Povestitor- Samuel credea că iî cheamă preotul Eli.

Samuel- Iată-mă, căci m-ai chemat.

Eli- nu te-am chemat fiule, du-te și te culcă.

(Samuel se întoarce și se culcă.)

Dumnezeu- Samuel, Samuel!

Povestitor- Pentru a treia oară, Samuel s-a dus la preotul Eli crezând că îl chemase.

Samuel- Iată-mă, căci m-ai chemat.

Povestitor- De data aceasta, Eli a înțeles că Domnul cheamă pe copil și i-a zis lui Samuel:

Eli- Du-te și te culcă, și dacă vei mai fi chemat, să spui:

-,,vorbeste, Doamne, căci robul Tău ascultă”.î(Samuel se intoarce și se culcă.)

Dumnezeu- Samuel, Samuel!

Samuel- Vorbește, Doamne, căci robul Tău ascultă.

Dumnezeu- Iată ca voi împlini pedeapsa pe care am

rostit-o asupra casei lui Eli, din cauza fărădelegilor pe care le fac fiii lui, de care el are cunoștință și totuși  nu i-a oprit. De aceea, niciodată fărădelegea casei lui Eli nu va fi ispășită nici prin jertfe, nici prin daruri de măncare.

Povestitor- A doua zi, dimineața, Samuel s-a apucat de treabă caci îi era teamă să îi spună ceva lui Eli, dar preotul l-a întrebat:

Eli- Samuel, spune-mi: ce ți-a spus Dumnezeu azi noapte?

Povestitor- Samuel a fost nevoit să îi spună preotului Eli, tot ce i-a vorbit Dumnezeu.

Eli- Domnul este acesta. Să facă ce va crede.

Povestitor- Samuel creștea, Domnul era cu el, și n-a lăsat să cadă la pământ niciunul din cuvintele Sale. Tot Israelul a cunoscut ca Domnul pusese pe Samuel ca prooroc al Domnului, căci Domnul se descoperea lui Samuel la Silo. La scurt timp, s-a împlinit pedeapsa rostită de Dumnezeu față de casa lui Eli. Într-o singură zi au murit Eli și cei doi fii ai lui, Hofni și Fineas, pentru că Dumnezeu nu se lasă batjocorit și Cuvântul Domnului rămâne în veac.

Viața lui Samuel să fie un exemplu ți pentru noi, iar cei din jur să vadă diferența, așa cum s-a văzut în Israel că Samuel era diferit de fiii lui Eli. Noi suntem copii de Dumnezeu, am fost închinați Domnului, de aceea trăirea noastră trebuie să fie pentru El; viața noastră să fie dedicată Lui. Doamne, ajută-ne ca pe parcursul acestui an școlar, să avem o purtare ca și a lui Samuel, care a rămas fidel și statornic, și nu s-a lăsat influențat negativ de cei din jurul lui. Amin.

 

Categorii

Lasa un comentariu