Poem Nuntă Nr.2

Descarcă aici: Sceneta- Planurile Omului

Personaje și materiale:

 -Un personaj Il reprezintă pe Dumnezeu, acesta stă așezat undeva la o oarecare înălțime (opțional). Lângă el se află un teanc de foi albe, o cariocă și două cutii pline cu multe hârtii mototolite. Pe o cutie scrie binecuvântări pentru Lucian, pe cealaltă binecuvântări pentru Matei.

-Un personaj este responsabil cu transcenderea timpului ( foarte opțional…după gust:P..eventual în cazul în care vreți să mai includeți un om în scenetă;) Eu m-am gândit la un caiet sau niște foi pe care sa fie scriși cațiva ani…și personajul să stea deoparte…și la momentul potrivit, să schimbe foaia..deci anul)

-Sceneta prezintă paralel viața a doi pocăiți: Lucian și Matei. !!Locul unde se desfașoară acțiunile lor trebuie poziționat în așa fel încât să aibă ambii acces la personajul reprezentând pe Dumnezeu.!!

Sceneta:

-Lucian și Matei iau fiecare câte o foaie de hârtie pe care iși scriu planul lor pe primul an.

-Se întâlnesc.

-Lucian: La mulți ani Matei! Domnul să te binecuvinteze.

Matei: Amin! La mulți ani și ție!

Lucian: Ți-ai făcut planul pe anul acesta?

Matei: Poi…în mare, da…, l-am făcut.

Lucian: Și cam ce ți-ai propus pentru noul an?

Matei: Anul acesta mi-am propus să fac tot posibilul să îmi iau o mașină nouă. Nu vreau să închei anul fără ea! Dar tu…tu ți l-ai făcut, ia zi?

Lucian: Da, mi l-am facut și eu. Pe mine mă tot bate soția la cap că mașina de spălat ar trebui schimbată, deci în primul rând anul acesta mi-aș schimba mașina de spălat, și mai apoi intenționez să îmi cumpăr un laptop. Matei: Super☺! Cred că ar fi bine să ne rugăm pentru lucrurile astea dacă vrem să le primim.

Lucian: De acord.

-Se despart. Merg fiecare la “casa” lor și se roagă (având foile cu planurile pe anul respectiv în mână).

-Dumnezeu (puțin dezamăgit) ia o foaie albă de hârtie pe care scrie mare MAȘINĂ (o arată publicului) o mototolește și o aruncă lui Matei.

Matei mulțumește (scurt, sec).

Dumnezeu îi spune (cu părere de rău):”Puteai să primești mult mai mult!”.

– Apoi ia o altă foaie albă de hârtie și scrie mare pe ea MAȘINĂ DE SPĂLAT, iar pe alta LAPTOP (le arata publicului), le mototolește și le aruncă lui Lucian.

Lucian mulțumește (scurt, sec). Dumnezeu îi spune și lui (cu părere de rău) : ”Puteai să primești mult mai mult!”

[-Anul trece.] Cei doi își iau fiecare câte o bucată de hârtie și își scriu planul pentru noul an.

-Se întâlnesc din nou.

-Matei: La mulți ani Lucian! Domnul să te binecuvinteze. Ce mai faci?

 

 

Lucian: Amin! La mulți ani și ție! Destul de bine.

Matei: Ți-ai făcut planul pe anul acesta?

Lucian: Da…, l-am facut.

Matei: Și cam ce ți-ai plănuit?

Lucian: Anul acesta m-am gândit să mă înscriu la o facultate, să îmi iau o diplomă și să îmi găsesc și eu un loc de muncă mai serios. Tu ți-ai făcut planul tău?

Matei: Da, mi l-am făcut. Pentru anul acesta m-am hotărât să investesc mai mult în viața spirituală și în activitatea de la biserică. Vreau să intru în cor și de asemenea să încep un curs gratuit de chitară pentru doritori.

Lucian: Deci ne punem din nou pe rugăciune, nu?

Matei: Da.

-Se despart. Merg fiecare la “casa” lor și se roagă (având foile cu planurile pe anul respectiv în mână).

-Dumnezeu(puțin dezamăgit) ia o foaie de hârtie alba pe care scrie mare DIPLOMĂ iar pe alta LOC DE MUNCĂ,(le arata publicului) le mototolește și le aruncă lui Lucian.

Lucian mulțumește(scurt, sec).

Dumnezeu îi spune (cu părere de rău):”Puteai să primești mult mai mult!”

-Dumnezeu(hotărât) mai ia o foaie de hârtie pe care scrie mare COR și alta pe care scrie mare CURS DE CHITARĂ(le arată publicului), le mototolește și le aruncă lui Matei. Apoi din cutia cu binecuvântări pentru Matei…mai ia un pumn de hârtii mototolite și i le aruncă lui Matei.

Matei mulțumește bucuros!

 

[-Anul trece.] -Cei doi își iau fiecare câte o bucată de hârtie albă. Lucian scrie pe foaia lui planurile pentru noul an.

Matei lasă foaia albă.

-Se întâlnesc din nou.

-Lucian: La mulți ani Matei! Cum mai merge cu corul?

Matei: La mulți ani! (entuziasmat)Foarte bine, mulțumesc. Dar noua ta meserie? Lucina: O, merge bine, mulțumesc. Aduce bani mai mulți decât cea veche, slavă Domnului.

Matei: Mă bucur… Ți-ai făcut planul pe anul acesta?

Lucian: Da. Pentru noul an m-am gandit la copiii cu care m-a binecuvântat Dumnezeu, și mă gândeam că în curând o să fie mari, și mi-am propus ca anul acesta să cumpăr un apartament undeva în oraș pentru când vor avea ei nevoie. Tu ți-ai făcut planul?

Matei: Oarecum…, îl am la mine, uite (și ii arată foaia albă).

Lucian(disperat): O foaie albă????!! Ce-nseamnă asta?? Te-ai săturat de viața? Doar nu vrei să-ți pui capăt zilelor?!!

Matei: Nu, stai liniștit, nici vorbă! Asta înseamnă că am hotărât să Îl las pe Dumnezeu să îmi facă planurile de-acuma! El are deja un plan pentru mine, așa că de ce mi-aș face eu altul, mai ales când știu bine că planurile după placul Domnului sunt însoțite de multe binecuvântări.

 

-Se despart. Merg fiecare la “casa” lor.

-Matei se roagă(cu foaia lui albă în mână) și Dumnezeu(bucuros) ia din cutia cu binecuvântări pentru Matei și mai multe foi mototolite decât data trecută și i le aruncă acestuia.

Matei mulțumește iarași bucuros!

-Lucian se roagă și el puțin(cu foaia cu planurile lui pe anul respectiv în mână), dar se oprește brusc, stă puțin nehotărât, pe urmă (nemulțumit și dezamăgit de el, dar hotărât în același timp) ia foaia cu planurile sale pe acel an, o rupe și o înlocuiește cu o foaie albă și ținând-o în mâini începe și se roagă din nou.

-Dumnezeu (bucuros) ia foi mototolite (multe) din cutia cu binecuvântări pentru Lucian și i le aruncă acestuia.

Lucian mulțumește și el bucuros.

Morala: Binecuvântările pe care le primim au mare legătură atât cu ceea ce cerem cât și cu perspectivele planurilor noastre. Nu-i destul ca planurile noastre să Îl includă pe Dumnezeu în ele, căci dacă Dumnezeu nu este în centrul lor atunci s-ar putea să primim numai ceea ce cerem și atât, și asta doar în cazul în care cererile noastre sunt după voia lui Dumnezeu. Dacă căutăm mai întâi împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, adică dacă ne facem planuri care îl au pe Dumnezeu în centru, atunci vom primi nu doar ce cerem după voia Lui ci și multe alte binecuvântări neașteptate! Însă indiferent de ce fel de planuri ne facem noi, Dumnezeu are deja un plan cu noi. E adevărat că planul acesta trebuie mai întâi descoperit, însă dacă noi renunțăm să ne mai facem planuri și Îl lăsăm pe El să ne descopere planul Său, binecuvântările vor fi enorm mai multe.

Opțional:[Totuși, pentru a face pasul acesta este nevoie de maturitate spirituală, așadar simțiti-vă îndemnați la maturitate și ] Lasați-L pe Dumnezeu să vă facă planurile! 🙂

Categorii

Lasa un comentariu