Poem Nuntă Nr.2

Triunghiul TrinitatiiTrei in Unul

           (lectie doctrinară)                                                Adriana Ardeu  

Descarca aici: Trinitate-3 in 1                       

Adevăr central: Putem cunoaşte adevărul despre natura lui Dumnezeu privind in jurul nostru.

Verset pivot: Matei 28:19b ,, …în Numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh.”

Daniel 6:26b ,,El este Dumnezeul cel viu, şi El dăinuieste vecinic!”

Materiale : Planşele alăturate ( sau dacă se poate înlocuiţi-le cu obiectele reale);

Instructiuni: Daca puteţi înlocui imaginile, asiguraţi-vă că aveţi condiţiile necesare pt amenţine gheaţa în stare solidă cât mai mult timp şi ptr a menţine apa fierbinte (ptr aburi) pană la momentul folosirii ei in cadrul lecţiei;

Decupaţi cele trei părţi ale cercului (sau al triunghiului, dacă hotărâţi să îl folosiţi pe acesta) şi lipiţi  pe spatele lor  puţin blue-tac. Copiii vor găsi mai interesantă  imaginea şi o vor asocia mai bine cu ceea ce reprezinta ea daca vom confecţiona cercul ( sau triunghiul) din carton auriu-stralucitor. Decupaţi de asemenea cele trei parti ale copilului şi suprapuneţi-le cu blue-tac astfel încat ,,sufletul” si ,,duhul” sa nu fie vazute decat la momentul potrivit în lectie. Deasemenea ar fi ideal ca ,,duhul” copilului sa fie confectionat din carton auriu.

Lectia:

,,Cine îmi poate spune câti dumnezei există?” (Dacă răspunsurile vor include idoli sau dumnezeii falşi ai altor religii, specificaţi că intrebarea se referea la dumnezei adevaraţi. Identificaţi astfel de la început cunoştiinţele şi influenţele doctrinare cu care a avut contact copilul.)

Dacă rӑspunsul copiilor este că există un singur Dumnezeu, încercaţi să vedeti dacă reuşiţi să-i faceţi să se îndoiască. ,,Sigur nu sunt trei? Nu aţi auzit de Dumnezeu Tatăl? Dar de Dumnezeu Fiul? Dar de Dumnezeu Duhul Sfânt? Nu este fiecare din Cei trei  Dumnezeu? Atunci, totuşi, câti Dumnezei există?”

( Aşteptaţi un moment ptr a vedea câţi s-au lasat duşi in eroare, iar când s-a creat puţin suspans, răspundeţi clar si hotărât)

,,Unul Singur. Exista un Singur Dumnezeu !”

Pentru mintea omenească e greu de înţeles cum se poate aşa ceva. Cum se poate să existe Un Singur Dumnezeu, şi în acelaşi timp Trei? Si totuşi se poate. Expresia ,, trei în unul” poate fi înlocuită – conform DEX – cu un singur cuvânt :Trinitate. CuvântulTrinitate nu apare scris ȋn Biblie, dar, creştinii  îl folosesc pentru a   putea explica cât mai  clar identitatea lui Dumnezeu .

Pentru a întelege puţin mai bine acest concept, Dumnezeu a lăsat în jurul nostru multe obiecte şi fiinţe care au aceeaşi structura de bază : ,,trei în unu”. Dacă privim cu atenţie în jur, putem observa cum  întreaga creaţie   ne vorbeşte despre  Creatorul Său  şi ne revelează lucruri ascunse despre El. Chiar şi obiectele realizate de oameni pot să ne ajute.

Universul este compus din spatiu, timp si materie si fiecare din cele trei elemente este compus la rândul său, tot din trei elemente. Soarele este unul singur, dar el este in acelesi timp lumină, căldură şi energie. Orice obiect existent poate fi perceput în primul rând prin lungime, lăţime şi adâncime.

Hai să privim la  un lucru simplu, o formă geometrică  pe care toată lumea o cunoaşte : Cine ştie ce este acesta? Da, un triunghi echilateral ( dacadoriţi, ȋn loc de triunghi folosiţi cercul). Triunghiul  acesta are toate laturile şi toate unghiurile egale; de aceea mai este numit şi ,,triunghiul perfect”(Chemaţi un copil să măsoare laturile). Pentrucă are atât laturile cât şi unghiurile egale, îl vom putea împărti şi în trei părţi egale. Dacă am lua două dintre părţi, am mai avea acel triunghi? Dar dacă am lua doar una, celelalte două părţi vor putea forma împreună triunghiul? NU!. Avem neapărată nevoie de toate aceste trei părţi pentru a forma triunghiul. Deasemenea, e nevoie ca toate trei să fie egale; nu se poate ca vreuna din parti să fie mai mică sau să aibă vreun defect ptr că nici atunci nu ar mai forma un triunghi, chiar daca le punem pe toate trei ȋmpreunӑ. Asemănător stau lucrurile şi în ce Ĩl priveşte pe Dumnezeu. (puneţi  Numele Celor Trei Persoane ale Trinităţii – fiecare în drept cu câte o parte a triunghiului, iar în mijloc puneti Numele Dumnezeu. Toate cele Trei Persoane sunt Dumnezeu şi împreună formează  Dumnezeul Triunic / Trinitatea. Nu se poate exclude nici Una dintre Ele. Doar împreună sunt ceea ce sunt.

Mai ştiţi alte exemple de finite sau lucruri din jurul nostru care sunt create după acelaşi principiu – ,,trei în unu”?[…]  Aici avem un alt exemplu simplu: oul .El este format din găoace, albuş şi gălbenuş. L-am mai putea numi ,,ou” dacă ar lipsi doar una din cele trei componente? Am mai avea noi acei puişori drăgălaşi dacă oului i-ar lipsi gălbenuşul? Nu! Oul este deci şi el o mică trinitate.

Un exemplu şi mai clar îl găsim la apă ( H2O). Apa poate avea trei stări :

  • lichidă (apa curgătoare, apa pe care o bem);
  • solidă (gheaţa);
  • gazoasă (vaporii, aburii care apar la fierbere);

Uneori, apa poate fi în toate cele trei stări în acelaşi timp. Ştie cineva când? […]

(Atunci când punem pe o plită încinsă  un cub de gheaţă). Dar indiferent de forma sau starea în care va fi apa, ea va fi acelaşi lucru în esenţă(sau ca substanţă): H2O. Va avea avea aceeaşi compoziţie doar starea ei va fi diferită. Dacă aşa stau lucrurile cu apa, atunci Creatorului ei nu-i este greu să se gasească ca trei Persoane distincte într-o singură Fiinta ( esenţă) -Dumnezeu!
Se spune ca Sfȃntul Patrick,  un misionar care a ajuns să fie considerat patronul spiritual al Irlandei ar fi folosit o frunza de trifoi pentru a explica Trinitatea.  El le arăta oamenilor o frunză de trifoi şi îi intreba „este aceasta o frunză, sau trei?”,  „daca este o singura frunza, de ce are trei lobi de marimi aproximativ egale? Iar daca sunt trei frunze, de ce toate se trag dintr-o singura tulpina?” După aceasta concluziona „daca nu puteti explica un mister atȃt de simplu ca frunza de trifoi, cum puteţi oare spera sӑ ȋntelegeţi unul atȃt de profund ca Sfȃnta Treime?”

Poate cineva să spună însă care e cel mai minunat exemplu de trinitate pe care îl găsim în creaţie? […] Este vorba despre OM (1Tes. 5:23). Tu eşti cel mai minunat exemplu de trinitate, ştiai aceasta?

Eşti creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, aşa citim în Genesa. Dar ce înseamnă aceasta? Să înţelegem că Dumnezeu are un corp cu nas, urechi etc? Posibil; Isus/ Dumnezeu Fiul ştim sigur că are. Dar se pare că atunci când Dumnezeu a spus ,,Haideţi să facem un om după chipul şi asemănarea noastră” , se referea în primul rând la caracterul triunitar al Său.

Prin urmare, omul a fost creat o fiinţă triunică; tu eşti format din trei părţi:

  • trup -partea aceasta exterioară, pe care o putem percepe prin cele cinci simţuri: văz (mӑ poţi vedea?), auz (îţi pot auzi vocea), pipăit ( ciupeşte-te), miros (aţi face bine să nu mergeţi niciunde nespălaţi J ) şi gust (ce bine  că putem simţi gustul ciocolatei);
  • suflet –este acea parte a omului formată din gândire şi sentimente (raţiune şi simţământ) .Ĩn suflet simţim bucuria şi tristeţea, pacea şi nelinştea;; tot aici este inclus şi caracterul omului; sufletul este nemuritor;
  • duh- este acea parte care comunică cu Dumnezeu; omul este singura fiinţă (spre deosebire de animale) despre care Biblia spune că are duh; acesta este pus de Dumnezeu doar în om (la creaţie) şi este nemuritor. Duhul este centrul cunoaşterii noastre ( 1 Corinteni 2:11; Proverbe 20:27).

Duhul şi sufletul omului sunt greu de despărţit şi greu de explicat separat. Ele amândouă formează omul lăuntric şi uneori Biblia se referă la ele împreună când vorbeşte de ,,inima omului”( 1 Samuel 16: 7), dar ştim sigur că nu e vorba de o singură parte ci de două părţi distincte (Evrei 4, 12). Voinţa, gândirea şi conştiinţa sunt realizate împreună  la nivelul duhului şi a sufletului, dar şi trupul/ partea materială îşi are rolul său (ex creierul cu materia cenuşie determina IQ-ul sau nivelul de inteligenţă).

Ce onoare avem: să fim creaţi după chipul şi asemănarea Creatorului Universului ! Nimeni nu mai are această onoare pe pământ şi în cer.

Concluzie + aplicaţie:

 Să trăieşti într-o lume în care ,,vremurile de pe urmă” pe care le profeţea Isus Christos le simţim şi vedem tot mai clar, nu e uşor. Ĩn lume există mii de credinţe şi religii, şi oamenii tot mai adaugă la ele. Fiecare vin cu părerile lor despre ,,cine” sau ,,cum” este Dumnezeu. Până şi voi şi colegii voştri aţi avut cu siguranţă discuţii în care fiecare şi-a spus propria părere despre El.

 Dar este părerea ta- sau a oricui altcineva-  egală cu ADEVÃRUL ? ( Poate cineva spune: părerea mea = singurul adevăr?) Dacă ar fi aşa, câte milioane  de ,,adevăruri” am avea în lume despre ,,cine” sau ,,cum” este Dumnezeu? Nu poate exista decât un singur adevăr, o singură definiţie a lui Dumnezeu aşa cum nu poate exista decât un singur ,,X”(numeşte un copil).

Singurul loc unde poţi căuta Adevărul  şi să fii sigur că nu este o minciună sau părere, este Dumnezeu însuşi. Dar pentrucă El este atăt de măreţ, slăvit şi sfânt încât noi nu-L putem vedea, El a ales să ne descopere adevărul trimiţându-ne o ,,scrisoare”. Biblia este această scrisoare şi doar în ea vei găsi tot ce ai nevoie să ştii despre Dumnezeu. Tot ce v-am explicat astăzi am învăţat din Biblie, din Cuvântul lui Dumnezeu; tot aici să căutaţi şi voi de azi înainte adevărul.

Sugestii: provoacă-I pe adolescenţi să verifice argumentele tale asemeni creştinilor dintâi care cercetau în Scripturi tot ceea ce le spunea Pavel; obişnuieşte-i astfel să nu creadă în om ci în Cuvintul lui Dumnezeu; oferă-le Biblii celor care nu au şi diferite studii doctrinare; dacă reuşeşti să-I aduci la punctul de a studia ei înşişi Biblia si de a-şi baza întregul crez pe ea, vei avea bucuria de a vedea în timp nişte creştini zidiţi pe Stâncă, pe care nimeni nu ii va clinti vreodată.

Lecţia  a fost gândită pentru adolescenţi dar, ţinând cont că ereziile şi informaţiile greşite ajung la urechile lor la vârste tot mai fragede, este de dorit ca doctrina  Trinităţii lui Dumnezeu să li se explice clar şi celor mai mici ptr a evita din fragedă pruncie instalarea unor concepţii greşite. Simplificaţi lectia ptr aceştia ţinȃnd cont de vârsta copiilor la care o vei preda.

Important de ştiut !

*Toate aceste analogii/ exemple ale conceptului de trinitate au limitările lor; ele ne ajută să pătrundem puţin cu mintea noastră limitată în misterul şi măreţia Trinităţii lui Dumnezeu dar nici una nu poate exemplifica exact conceptul în sine . Toate acestea ne întăresc convingerea că Dumnezeu este reflectat în creaţia Sa, doar că această creaţie este doar o palidă reflectare a ceea ce este Dumnezeu. La urma urmei, poate Dumnezeul nemărginit, Creatorul Universului să fie înţeles de fiinţa creată şi limitată, omul? Ĩn Isaia 46:5  Dumnezeu spune : ,,Cu cine Mă veţi pune alături ca să Mă asemănaţi? Cu cine Mă veţi asemăna şi Mă veţi potrivi?”

Orice discuţii şi întrebări vor ridica copiii în urma prezentării lecţiei, nu uitaţi ca în explicaţiile pe care le veţi da să ţineţi cont de  cele trei adevaruri fundamentale care alcatuiesc Trinitatea, evitând astfel posibilitatea ca voi înşivă să vă abateţi de la adevărul biblic :

1. Primul adevăr: monoteismul: există Un Singur Dumnezeu
2. Al doilea adevăr: pluralitatea Dumnezeirii: în Dumnezeire există Trei Persoane (dar
El nu este 1+1+1=3, ci 1x1x1=1!!)
3. Al treilea adevăr: co-egalitatea si co-eternitatea Persoanelor, egale în putere.

Domnul sӑ vӑ binecuvinteze şi sӑ vӑ cӑlӑuzeascӑ ȋn adevӑrul Sӑu!

Trup-suflet-duh Triunghiul Trinitatii Trifoi apa cercul Trinitatii Oul

Categorii

Lasa un comentariu